«Буде нова концепція»: у КМДА вирішили не демонтувати Арку дружби народів

Читать на русском
Влада Києва заявила, що сенс Арки буде переосмислений, а простір біля неї отримає нову концепцію.
фото КМДА

Київську арку «Свободи українського народу» (раніше Дружби народів) не планують зносити, оскільки це одна з візиток столиці України.

Про це йдеться у заяві Департаменту культури КМДА.

Тотальна дерусифікація: які пам'ятники в українських містах знесли у 2022 роціВ Україні в 2022 році зносили пам'ятники Пушкіну, Горькому, Катерині II, Суворову, Жукову, радянським воїнам. Більше – на інфографіці.

Як заявила міська влада, сенс Арки буде переосмислений, а простір біля неї отримає нову концепцію.

У КМДА нагадали, що після початку повномасштабного вторгнення Київрада перейменувала арку «Дружби народів» на арку «Свободи українського народу». Також у квітні того ж року демонтували радянську скульптуру двох робітників – символ возз'єднання України та росії.

«Після фахового вивчення та консультацій із громадськістю робоча група КМДА з вивчення питань щодо усунення пам’ятних об’єктів, пов’язаних з історією і культурою росії та срср, з публічного простору міста Києва 19 січня цього року прийняла рішення про збереження арки «Свободи українського народу»», – сказано у повідомленні.

Також у КМДА додали, що значні витрати на демонтаж арки наразі не в пріоритеті.

Нагадаємо, у квітні Мінкультури своїм наказом визнало, що Арка дружби народів у Києві більше не входить до Державного реєстру нерухомих пам'яток України. Це означає, що її можна демонтувати.

Влітку 2023 року у Києві замінили герб СРСР на герб України на монументі «Батьківщина-Мати». У КМДА розповідали, які ще пам'ятники в стилі СРСР і рф хочуть прибрати у столиці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: