Кого з військових керівників росії відсторонили через провали на війні проти України

Читать на русском

Володимир путін після «переобрання» несподівано вирішив змінити міністра оборони рф: замість Сергія Шойгу, який обіймав цю посаду 12 років, був призначений економіст Андрій Білоусов. Аналітики пов'язують нове призначення з бажанням путіна адаптувати економіку під військові потреби. Крім того, Шойгу неодноразово критикували за військові невдачі в Україні, і в армії він не має великої популярності. На початку повномасштабної війни у росії регулярно «летіли голови» за провали на фронті. Хто був відсторонений – на інфографіці «Слово і діло».

Пік відсторонення російських військових керівників на тлі провалів в Україні припав на перший рік повномасштабної війни.

У 2022 році з різних причин звільнили понад десять командирів. У березні були відсторонені командувач 6-ї загальновійськової армії генерал-лейтенант Владислав Єршов та командувач 1-ї танкової армії Сергій Кісіль.

Єршова, як повідомили журналісти, відсторонили через масштабні втрати особового складу, а Кісіля звинуватили в нездатності досягти поставлених цілей і в залученні до бойових дій строковиків.

У квітні було усунуто з посади командувача 22 армійського корпусу південного військового округу Аркадія Марзоєва, а також командира 103 окремої бригади матеріально-технічного забезпечення Миколу Пономарьова (за даними ГУР, через незадовільну організацію матеріально-технічного забезпечення угруповання військ східного військового округу).

Після затоплення крейсера «Москва» з посади було відсторонено командувача Чорноморського флоту росії Ігоря Осипова та його першого заступника Сергія Пінчука.

У червні 2022-го стало відомо, що командувача Повітряно-десантних військ рф Андрія Сердюкова відсторонили через «невиправдано високі втрати серед десантників при наступі на Київ».

Тоді ж повідомлялося про усунення генерала Олександра Дворнікова, який командував російським угрупуванням в Україні. Його змінив генерал Геннадій Жидко, який прокомандував лише кілька місяців. До речі, у серпні 2023 року Жидко помер у Москві «після тривалої хвороби».

Від 9 днів до 14 років: скільки тривають війни путінської росіїНайдовша війна путінської росії триває понад 14 років, найкоротша тривала 9 днів. Більше – на інфографіці.

Крім того, у перший рік війни було відсторонено командувача східного військового округу Олександра Чайка, командувачів західного військового округу Андрія Січового та Олександра Журавльова, командувача центрального угрупування військ Олександра Лапіна. Лапіна відсторонили у жовтні, звинувативши у провалі в районі Лимана Донецької області.

Минулого року свою посаду двічі втрачав генерал Сергій Суровікін. У січні 2023-го його зняли з посади командувача об'єднаного угрупування російських військ в Україні – на тлі втрати Херсона, частини Харківської області та нездатності вийти на адміністративні кордони Донбасу.

А у серпні путін звільнив його з посади командувача Повітряно-космічними силами. Це сталося після бунту ватажка ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина: була інформація, що Суровікін був у курсі підготовки заколоту.

У січні 2023-го було відсторонено оперативного командувача Михайла Теплинського. Але у жовтні його було призначено командувачем угрупуванням російських військ «Дніпро» на Херсонському напрямку, змінивши Олега Макаревича.

Навесні було звільнено командувача східного військового округу Рустама Мурадова – його відставку пов'язували з провалом наступу в районі Вугледара Донецької області, де окупанти зазнали масштабних втрат у живій силі та техніці.

Також було звільнено заступника міністра оборони з матеріально-технічного забезпечення Михайла Мізінцеве – ймовірно, через проблеми з забезпеченням військ.

Зі скандалом посаду залишив командувач 58-ї армії, генерал-майор Іван Попов. Його звільнили після доповіді голові російського Генштабу Валерію Герасимову, під час якої він розповів про тяжке становище армії на Запорізькому напрямку та розкритикував командування.

У лютому 2024-го після серії успішних атак України на кораблі російського Чорноморського флоту було звільнено його командувача адмірала Віктора Соколова. Після цього був відправлений у відставку головнокомандувач ВМФ рф Микола Євменов.

Нагадаємо, «Слово і діло» аналізувало, як путінська росія збільшує витрати на армію.

Що являє собою ядерний арсенал росії – на інфографіці.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: