Заміна міністра оборони росії говорить про підготовку путіна до затяжної війни – аналітики

Читать на русском
Заміна міністра оборони рф говорить про підготовку путіна до затяжної війни проти України і, можливо, конфронтації з НАТО.
Фото: AP

Заміна міністра оборони росії – звільнення Сергія Шойгу та призначення Андрія Білоусова – свідчить про те, що володимир путін робить значні кроки щодо мобілізації російської економіки та оборонно-промислової бази для підтримки затяжної війни проти України і, можливо, підготовки до конфронтації з НАТО.

Так вважають аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Як путінська росія збільшує витрати на арміюЯк росія збільшує витрати на армію – на інфографіці. Наступного року на військо піде близько третини бюджету.

Новий міністр оборони Андрій Білоусов – економіст, раніше він обіймав посаду першого заступника прем'єр-міністра і довгий час вважався одним із найдовіреніших економічних радників путіна.

«Путін розраховує, що Білоусов використає свій досвід роботи на цивільній державній посаді для поєднання федеральної економічної політики з програмою Міноборони росії і, таким чином, більш повно мобілізує російський ОПК у більшому та довгостроковому масштабі та інтегрує його з внутрішньою економічною політикою. Ці зусилля створюють умови для повнішої економічної мобілізації, що свідчить про продовження підготовки Кремлем до затяжної війни в Україні», – вважають у ISW.

«Я думаю, що мета його призначення — пошук ресурсів, необхідних для затяжної війни. Білоусов — відомий прихильник мобілізації економіки на кшталт «все для фронту, все для перемоги». Він добре знає ситуацію в економіці, тому його цивільним колегам буде складно щось від нього приховати», — заявив колишній спічрайтер путіна Аббас Галлямов.

Шойгу тепер очолить Раду безпеки рф замість Миколи Патрушева: аналітики зазначають, що це відповідає загальній схемі путіна, коли він тихо усуває топ-чиновників, надаючи їм другорядні ролі у сфері російської безпеки, а не просто звільняючи.

«Рада безпеки стає резервуаром для колишніх ключових постатей путіна — тих, кого не можна відпустити, але для них більше немає місця. Для Патрушева, схоже, створять щось нове», – сказала виданню Washington Post російсьа політологиня Тетяна Станова.

Видання також вважають, що заміна Шойгу говорить про те, що путін прагне отримати «главу Міноборони, який би встановив жорсткий контроль над гігантським збільшенням військових витрат для фінансування війни проти України та приборкав повальну корупцію у відомстві, яка, ймовірно, заважала російським військам. на початку вторгнення».

Нагадаємо, раніше за підозрою в отриманні хабаря у розмірі мільярда рублів було затримано заступника Шойгу Тимура Іванова.

Раніше на інфографіці «Слово і діло» порівняло тривалість воєн путінської росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: