Польща планує отримати кредит на будівництво «залізного купола»

Читать на русском
Дональд Туск заявив, що Польща планує отримати від Європейського інвестиційного банку кредит на 0,5 млрд злотих (близько 130 млн доларів) на будівництво залізного купола.
Фото: PAP

Польща планує отримати від Європейського інвестиційного банку пів мільярда злотих (близько 130 млн доларів) кредиту на будівництво європейського «залізного купола» та його супутникового компоненту.

Про це повідомляє «Укрінформ», з посиланням на брифінг прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска.

Згідно зі словами Туска, Варшава планує будувати з іншими країнами ЄС європейський «залізний купол» задля гарантій безпечного неба над Польшею. Туск заявив, що, виходячи з досвіду України та Ізраїлю, одна країна не зможе дати собі раду з гарантуванням безпеки повітряного простору. Тому потрібно створити «залізний купол» над цілим регіоном і континентом.

Як зазначається, Польща ухвалила рішення про будівництво відповідного супутникового компоненту в межах цієї програми.

«У понеділок я вестиму переговори з Європейським інвестиційним банком про завершення процесу фінансування цього супутникового компоненту, і ми отримаємо кредит у пів мільярда злотих, який підвищить нашу безпеку», — сказав Туск.

Згідно зі словами польського прем'єра, у понеділок, 20 травня, він сподівається поінформувати про успішне завершення процесу отримання кредиту.

Як відомо, ініціатива «Європейський небесний щит» — це проєкт побудови наземної інтегрованої європейської системи ПРО, яка включає засоби боротьби з балістичними ракетами.

Нагадаємо, Варшава виділить 10 млрд злотих, що становить понад 2,5 млрд доларів на зміцнення східного кордону поблизу росії та Білорусі.

Раніше Туск повідомляв, що ЄС може приєднатися до фінансування укріплення польського кордону.

Також стало відомо, що Польща може передати Україні радянські ракети для ППО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: