Росія залишиться довгостроковою загрозою для Альянсу навіть після перемоги України – генерал НАТО

Читать на русском
Північноатлантичний союз буде вважати російську федерацію загрозою навіть після завершення війни в Україні.
Фото: Getty Images

Держава-агресор росія буде загрозою для НАТО навіть після закінчення війни в Україні. Москва є довгостроковою загрозою для Північноатлантичного альянсу та глобальної безпеки, і це потребує відповідного реагування.

Про це заявив Верховний головнокомандувач об'єднаних збройних сил НАТО в Європі Крістофер Каволі, повідомляє Atlantic Council.

Загроза війни між росією та НАТО: коли в Європі прогнозують початок конфліктуУ Європі всерйоз заговорили про ймовірність прямого конфлікту між росією та НАТО. Прогнози початку війни – на інфографіці.

«Після «холодної війни» НАТО переорієнтувався на проведення місій із врегулювання криз далеко за межами своїх кордонів. Це дозволило Альянсу брати участь в місіях на «власних умовах» і за передбачуваним графіком», – зазначив генерал.

Він зазначив, що росія становитиме довгострокову загрозу для Альянсу, а «Захід матиме велику російську проблему на довгі роки», адже Москва «працює над збільшенням чисельності своєї армії та відновленням втрат».

«Російська армія в Україні зараз більша, ніж була на початку бойових дій. Багато військ не настільки якісні... багато техніки, що використовується, застаріла: вона відремонтована, але базується на старій моделі», – зазначив він.

На думку Каволі, західних лідерів має хвилювати не те, як швидко росія може відновитися, а як швидко агресор може відновити свої сили порівняно із Заходом. Він пояснив, що збереження переваги у швидкості - це питання підтримки «політичної волі» та розвитку «еластичності» оборонно-промислової бази.

«Багато країн, які стикаються з російським впливом, зараз дивляться на Захід у пошуках нових партнерів у сфері безпеки. Хоча Альянс був створений для захисту своїх членів, ми не існуємо у вакуумі. Нам потрібні друзі й партнери», – сказав головнокомандувач збройних сил НАТО в Європі.

Нагадаємо, нещодавно заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане заявив, що проти НАТО ведеться гібридна війна, однак зараз росія не має намірів і змоги напасти на будь-яку країну Альянсу.

На думку голови військового комітету НАТО, адмірала Роба Бауера, сили Альянсу та цивільні особи мають бути готові до повномасштабної війни з росією протягом найближчих 20 років.

На початку року видання Bild повідомляло, що в НАТО готуються до можливого нападу росії в 2025 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: