Атака Ірану на Ізраїль: які країни офіційно підтримали Тель-Авів, а які – зберігають нейтралітет

Читать на русском

Іран провів проти Ізраїлю операцію «Правдива обіцянка», вперше напряму атакувавши майже трьома сотнями дронів, балістичних та крилатих ракет. Атаку Іран назвав «актом самооборони» та відповіддю на ракетний удар по своєму консульству у Дамаску. Ізраїль за допомогою союзників успішно відбився і тепер розглядає варіанти відповіді, тоді як його закликають до стриманості та деескаларації. «Слово і діло» розібралося, хто підтримав Іран та Ізраїль у цій ситуації, а які країни офіційно зберігають нейтралітет.

Які країни підтримали Ізраїль після атаки Ірану

США, Британія та Франція допомогли Ізраїлю відбити атаку Ірану. Вони підтримали Ізраїль, проте закликали його не допустити подальшої ескалації ситуації.

Захист неба Ізраїлю США та союзниками викликає «заздрість та гнів» українців – WSJТе, як США та союзники захистили небо Ізраїлю під час масованої атаки Ірану, викликало заздрість і гнів українців, які вже два роки зазнають обстрілів російськими ракетами та дронами.

За інформацією ЗМІ, президент США Джо Байден у розмові з ізраїльським прем'єр-міністром Біньяміном Нетаньягу попередив, що Штати не братимуть участі в будь-яких потенційних атакувальних діях проти Ірану.

Прем'єр Британії Ріші Сунак засудив атаку Ірану, але обіцяв обговорити з Нетаньягу, як запобігти подальшій ескалації. Глава МЗС Девід Кемерон визнав, що Ізраїль має право на відповідь, але висловив сподівання, що її не буде.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц засудив атаку Ірану на Ізраїль, заявивши, що вона безвідповідальна і не може бути виправдана. Але за ним міністерка закордонних справ Анналена Бербок закликала Ізраїль дотримуватися міжнародного законодавства, обираючи варіант відповіді: «Право на самооборону означає захист від нападу. Відплата не є категорією міжнародного права».

Ізраїль підтримали також Австралія, Аргентина, Бельгія, Австрія, Болгарія, Канада, Греція, Ірландія, Естонія, Данія, Фінляндія, Молдова, Нідерланди, Норвегія, Польща, Парагвай, Португалія, Румунія, Іспанія, Італія, Литва, Латвія, Чехія, Японія, Швеція. Але багато країн одночасно із цим закликали не загострювати далі ситуацію на Близькому Сході.

Міністерство закордонних справ України також засудило дії Ірану: «Подібні дії є абсолютно неприйнятними, безвідповідальними та несуть ризик безпрецедентної подальшої ескалації ситуації на Близькому Сході».

Президент Володимир Зеленський заявив, що дії Ірану загрожують усьому регіону та світу, так само як і дії росії. «Звук безпілотників «шахед», інструменту терору, однаковий у небі над Близьким Сходом та Європою. Цей звук має стати тривожним дзвінком для вільного світу, демонструючи, що тільки наша єдність і рішучість можуть врятувати життя і запобігти розповсюдженню терору по всьому світу», – сказав він.

Які країни підтримали напад Ірану на Ізраїль

Єменські хусити, яких підтримує Іран, назвали повітряну атаку Тегерана на Ізраїль «законною» відповіддю на удар по консульству.

Ліван підтримав Іран, запустивши кілька десятків ракет. На боці Ірану також Сирія.

Крім того, Іран підтримала Малайзія: прем'єр-міністр країни Анвар Ібрагім також заявив, що атака на Ізраїль була «законною». «Запуск Іраном дронів є законним актом після варварського нападу ізраїльського сіоністського режиму на іранське посольство в Дамаску», — заявив Анвар і закликав Тель-Авів не вживати жодних подальших заходів у відповідь, які посилять напруженість на Близькому Сході.

Удар Ірану по Ізраїлю: які країни офіційно зберігають нейтралітет

Близький союзник Ірану росія на словах вирішила зберегти нейтралітет у ситуації з атакою на Ізраїль. У заяві Міністерство закордонних справ закликало всі сторони до стриманості й нагадало про те, що багато криз на Близькому Сході «підігріваються безвідповідальними провокаційними діями».

При цьому постійний представник росії в ООН Василь Небензя був більш прямолінійним: атаку Ірану він назвав «відповідною реакцією на ганебну бездіяльність Радбезу ООН» після удару по консульству в Сирії.

Китай закликав усі сторони до стриманості, але водночас зважив на позицію Ірану про те, що «країна реалізувала своє право на самооборону». Пекін має намір продовжувати співпрацю з Тегераном у різних сферах.

Кемерон відповів, чому ВПС Британії не можуть збивати дрони над Україною, як над ІзраїлемБританія не може збивати дрони над Україною, як над Ізраїлем, оскільки боїться ескалації через конфлікт сил НАТО із росіянами.

Саудівська Аравія, ОАЕ та Йорданія хоч і допомогли Ізраїлю у відбитті атаки, зокрема, розвідувальними даними, зберігають нейтралітет.

Туреччина на тлі атаки Ірану на Ізраїль висловила побоювання, що війна в регіоні стане ще масштабнішою. У МЗС заявили, що Туреччина «чітко передає послання іранським офіційним особам та західним країнам, які мають вплив на Ізраїль, із закликом припинити ескалацію».

Бразилія, Катар, Чилі, Єгипет, Індія висловили «глибоке занепокоєння» через атаку Ірану на Ізраїль, вони закликали всі сторони конфлікту до максимальної стриманості. Мексика заявила, що засуджує застосування сили у міжнародних відносинах та закликає сторони стримувати себе та шукати рішення мирним шляхом.

Президент Колумбії Густаво Петро назвав напад Ірану на Ізраїль «передбачуваним». Він також сказав, що «зараз ми перебуваємо в прелюдії до Третьої світової війни».

У МЗС Пакистану заявили, що події «демонструють наслідки провалу дипломатії і того, що Рада безпеки ООН не може виконувати свої обов'язки з підтримки міжнародного миру та безпеки».

Папа Римський Франциск на фоні атаки на Ізраїль закликав «покласти край будь-яким діям, які можуть розпалити спіраль насильства, яка ризикує втягнути Близький Схід у ще більший конфлікт».

Раніше «Слово і діло» писало про реакцію світу на напад бойовиків ХАМАС на Ізраїль.

Нагадаємо, генсек ООН Антоніу Гутерріш на засіданні Ради безпеки закликав не допускати подальшої ескалації напруженості у ситуації з атакою Ірану на Ізраїль.

Президент Ізраїлю Іцхак Герцог назвав повітряну атаку з боку Ірану «оголошенням війни». У той же час Іран попередив, що вдарить із ще більшою силою, якщо Ізраїль відповість.

На інфографіці «Слово і діло» – найбільш масштабні повітряні атаки на Ізраїль за останні кілька років.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: