«Провальний подарунок путіну»: затримано агентів ФСБ, які готували вбивство Зеленського, Буданова та Малюка

Читать на русском
СБУ заявила про зрив планів росіян з ліквідації президента України Зеленського, голови ГУР Буданова та очільника СБУ Малюка.  Двох полковників УДО викрито на державній зраді.
колаж 24 каналу

Контррозвідка та слідчі СБУ зірвали плани ФСБ щодо ліквідації президента України, голови ГУР Міноборони та керівника СБУ. Російським агентам допомагали два полковники Управління державної охорони.

Про це повідомила пресслужба СБУ у вівторок, 7 травня.

Зеленський про п'ять замахів на життя: це як Covid, з кожним разом стає легшеЗеленський розповів, що спецслужби попередили щонайменше п'ять чи шість змов з метою його вбивства. Він порівняв це з ковідом – щоразу замахи сприймати легше.

Повідомляється, що до складу мережі, діяльність якої ФСБ курувала з Москви, входили два полковники УДО, які «зливали» секретну інформацію росії.

Ворог активно розробляв плани щодо ліквідації президента Володимира Зеленського. Одним із завдань агентурної мережі ФСБ був пошук виконавців серед військових, наближених до охорони президента, які могли б взяти главу держави у заручники, а згодом його вбити.

Крім Володимира Зеленського, ворог планував ліквідувати голову СБУ Василя Малюка, голову ГУР Кирила Буданова та інших чиновників.

Зокрема, ліквідацію голови ГУР Кирила Буданова збиралися провести перед Великоднем.

За даними СБУ, план ворога був такий: спочатку завербований агент повинен був спостерігати за переміщенням особи під охороною та передавати ворогу інформацію. За координатами будинку, де мав перебувати посадовець, планувалося завдати ракетний удар. Потім збиралися атакувати дроном людей, що залишилися на місці ураження.

Після цього росіяни планували поцілити ще однією ракетою, у тому числі задля знищення слідів застосування дрона.

Озброєння для агента росіян забезпечив полковник УДО, який особисто привіз до Києва FPV-дрони, заряди до РПГ-7, а також протипіхотні міни МОН-90.

СБУ зафіксувала як поїздки полковника УДО за дронами та вибухівкою до іншого регіону України, так і розмови потенційного виконавця теракту із «куратором» з фсб.

А згодом Служба безпеки затримала фігурантів.

«Про нашу спецоперацію знало обмежене коло осіб, а її хід я контролював особисто. Теракт, який мав стати подарунком путіну до інаугурації, насправді став провалом російської спецслужби», – зазначив голова СБУ Василь Малюк.

Курували організацію теракту співробітники 9 управління департаменту оперативної інформації 5 служби ФСБ рф:

  • Максим Мішустін;
  • ⁠Дмитро Перлін;
  • ⁠Олексій Корнєв.

Ще перед початком повномасштабної війни з рф Корнєв провів низку законспірованих зустрічей із полковником УДО на території сусідніх європейських держав. Також за кордоном зазвичай передавались і кошти для агентів.

У зловмисників проведено обшуки.

Наразі полковникам УДО повідомлено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 258 (готування до терористичного акту).

Підозрюваним обрано запобіжний захід – тримання під вартою. Їм загрожує довічне позбавлення волі.

Нагадаємо, у квітні у СБУ повідомляли,що на Зеленського готували замах на території Польщі. Вбивству вдалося запобігти. Раніше в ГУР розповіли, скільки замахів вже пережив Буданов.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: