США та союзники не підтримують видачу МКС ордерів на арешт ізраїльських чиновників – Bloomberg

Читать на русском
США та союзники побоюються, що Ізраїль відмовиться від перемир'я у Газі, якщо Міжнародний кримінальний суд видасть ордери на арешт його чиновників.
nbcnews.com

США та союзники стурбовані тим, що Міжнародний кримінальний суд може видати ордери на арешт ізраїльських чиновників. На їхню думку, це може поставити під загрозу потенційну угоду про припинення вогню із ХАМАС.

Про це із посиланням на джерела повідомляє Bloomberg.

Кого Міжнародний кримінальний суд звинувачував у злочинах і на якій стадії перебувають справиМіжнародний кримінальний суд у Гаазі за час існування засудив 10 осіб та 4 – виправдав. Справи проти 17 обвинувачених було закрито з різних причин, 14 обвинувачених перебувають на волі й 6 – під вартою.

За словами співрозмовників агентства, занепокоєння викликає те, що Ізраїль відмовиться від перемир'я, якщо МКС видасть ордери на арешт. Тому країни «Великої сімки» розпочали «тихі дипломатичні зусилля, щоб донести це послання до суду в Гаазі».

На даний момент МКС розглядає видачу ордерів на арешт як ізраїльських топ-чиновників, так і керівництва ХАМАС у зв'язку з війною в Секторі Гази. Серед них може бути і прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу.

«Ми дуже чітко дали зрозуміти про розслідування МКС – ми не підтримуємо його. Ми не вважаємо, що вони мають юрисдикцію», – заявила журналістам прессекретарка Білого дому Карін Жан-П'єр.

Потенційні ордери на арешт стали серйозною проблемою для Ізраїлю, і країна веде переговори з цього приводу з міжнародними партнерами. Інший співрозмовник повідомив, що Нетаньягу під час розмови з Джо Байдном попросив у нього допомоги, щоб ордери не були видані.

Нагадаємо, раніше газета The New York Times повідомила, що Міжнародний кримінальний суд у Гаазі готується видати ордери на арешт ізраїльських високопосадовців за звинуваченнями, пов'язаними з війною з ХАМАС.

Тим часом США та Британія закликали ХАМАС якнайшвидше прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я в Секторі Гази та звільнити ізраїльських заручників.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: