США та Велика Британія закликали ХАМАС прийняти ізраїльську пропозицію перемир'я

Читать на русском
Західні країни закликали ХАМАС якнайшвидше прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я у Секторі Газа та визволити заручників.
Укрінформ

Сполучені Штати та Велика Британія закликали ХАМАС якнайшвидше прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я у Секторі Газа та визволити ізраїльських заручників.

Про це повідомляє агенція Reuters.

«ХАМАС отримав на розгляд пропозицію, яка є надзвичайно щедрою з боку Ізраїлю», - заявив держсекретар США Ентоні Блінкен на засіданні Всесвітнього економічного форуму у столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяді.

Згідно з його словами, наразі єдине, що стоїть між народом Гази та припиненням вогню – це бойовики ХАМАС.

«Вони повинні ухвалити рішення, і вони повинні ухвалити рішення швидко. Я сподіваюся, що вони ухвалять правильне рішення», - додав держсекретар.

Блінкен також сказав, що США та Саудівська Аравія протягом останніх кількох місяців проробили «інтенсивну спільну роботу» для досягнення угоди про нормалізацію відносин між Саудівською Аравією та Ізраїлем, однак ця мета була зірвана війною у Секторі Газа.

При цьому, як зазначає ЗМІ, поінформоване джерело повідомило, що пропозиція Ізраїлю спричинила угоду з визволення менше 40 із приблизно 130 заручників в обмін на визволення палестинців, укладених в Ізраїлі.

Як зазначається, друга фаза перемир'я складатиметься з «періоду стійкого спокою» – компромісної відповіді Ізраїлю на вимогу ХАМАСу про постійне припинення вогню.

Водночас, міністр закордонних справ Британії Девід Кемерон, який також був в Ер-Ріяді на форумі, у свою чергу також назвав ізраїльську пропозицію «щедрою».

«Я сподіваюся, що ХАМАС дійсно погодиться на цю угоду, і, чесно кажучи, весь тиск у світі і всі погляди світу мають бути сьогодні звернені на них зі словами «приймайте цю угоду», - сказав Кемерон.

Нагадаємо, в Ізраїлі побоюються, що суд у Гаазі готується видати ордери на арешт високопосадовців, зокрема прем'єра, за звинуваченнями, пов'язаними з війною з ХАМАС.

Також США мають сумніви щодо дотримання Ізраїлем міжнародного права у Газі. Водночас, США можуть вперше запровадити санкції проти ЦАХАЛу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: