Терор «повторних ударів»: росія вдається до інтервальних обстрілів цивільних об’єктів з метою знищення рятувальників

Читать на русском

Росія часто вдається до тактики подвійних ударів, націлених на рятувальників, медиків та поліцейських, які першими прибувають на місце обстрілу. Це вважається воєнним злочином.
Фото: ДСНС

Майже 800 днів повномасштабної війни рф проти України зайвий раз довели, що називати безстрашними та відважними доцільно не тільки представників Сил оборони, але й сил цивільного захисту – тих, кого ми звикли називати рятувальниками. Їхня відважна боротьба за людські життя, на жаль, не обходиться без власних втрат. З поміж всіх трагічних випадків, особливої уваги заслуговують приклади повторних обстрілів, яких завдають російські терористи по цивільних об’єктах, коли там працюють рятувальники, прибуваючи на місце виклику для виконання обов'язку.

Наймасштабніші теракти росіян в Україні під час великої війниНа інфографіці – найкривавіші теракти росіян під час великої війни. Окупанти продовжують тероризувати українців ракетними та дроновими атаками.

Станом на початок квітня 2024 року, внаслідок неспровокованої і несправедливої великої війни (з 24.02.2022), Державна служба України з надзвичайних ситуацій втратила 91 працівника і 348 працівників отримали поранення. У деяких українських медіа ці дані помилково поширювалися саме як втрати внаслідок подвійних ударів російських окупантів. Проте в процесі підготовки цього матеріалу керівник прес-служби уточнив, що до цього переліку входять і піротехніки, і вогнеборці, яких обстріляли під час слідування або на пожежу чи з пожежі, і, в тому числі, постраждалі під час підступних повторних обстрілів ворога.

Жертвами другого «прильоту» часто стають також медики і поліцейські. «…Команда МВС України втратила двох рятувальників: 21-річного Владислава Дворака та 31-річного Сергія Севрука. Разом із колегами з ДСНС України вони цієї ночі ліквідовували наслідки атаки російських БПЛА в Хмельницькій області. А потім ворог завдав повторного обстрілу. Умисно по наших героях без зброї. Двоє загинули. Ще троє рятувальників отримали поранення. Зараз лікарі надають їм усю необхідну допомогу. МВС тужить разом із родинами загиблих. Пам’ятаємо та цінуємо наших героїв. Стоїмо», – такими словами міністр внутрішніх справ Ігор Клименко 27 лютого минулого року повідомив про ще один, далеко не останній, випадок тактики повторних ударів ворога. І досі не вдається вберегтися від такого.

Відповідно до роз'яснень Національної поліції України, рф постійно використовує тактику подвійних ударів, що спрямована на вбивство людей, які прибули на місце першого удару для надання допомоги. Цивільні, рятувальники, медики та поліцейські стають першими жертвами другого «прильоту». В інформаційних повідомленнях ДСНС – це називається повторним ударом. Звідси можна зрозуміти, що між першим і другим «прильотом» у одне місце існує певний інтервал, це і є ключовою відмінністю від одночасного «прильоту» двох одиниць засобів ураження.

Додатковим протоколом до Женевських конвенцій від 12.08.1949, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів, від 08.06.1977, передбачено, що цивільне населення як таке, а також окремі цивільні особи не повинні бути об'єктом нападів. Заборонено акти насильства чи загрози насильства, що мають головною метою тероризувати цивільне населення.

Щоб оцінити масштаб терору, ми надіслали запити до Офісу генерального прокурора України, Нацполіції, ДСНС, МОЗ, але жоден з органів не зміг надати інформацію про кількість випадків повторних ударів та постраждалих.

Утім, у процесі перевірки інформаційних повідомлень ДСНС та моніторингу інших відкритих джерел інформації, за період 2022-2024 років, вдалося знайти щонайменше шість десятків випадків подвійних ударів рф по цивільних об’єктах на території України. Найчастіше така тактика терору спостерігається на території південних та східних областей. Подвійні удари завдають як артилерійськими снарядами, так і балістичними ракетами. Під приціл ворога потрапляють не тільки великі міста, але і села.

Росія часто вдається до тактики подвійних ударів, націлених на рятувальників, медиків та поліцейських, які першими прибувають на місце обстрілу. Це вважається воєнним злочином.
Подвійні (інтервальні) удари росіїСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Для порівняння, за даними Сирійського центру правосуддя та підзвітності, сирійський і російський уряди відповідальні за 58 подвійних авіаударів по цивільних і гуманітарних цілях у Сирії у 2013-2021 роках. Відомо, що за 22 випадки подвійних авіаударів відповідальна безпосередньо рф.

За кожним фактом вчинення воєнних злочинів, у вигляді нападів військовослужбовцями рф на цивільне населення та цивільні об’єкти України, органами слідства та прокуратури вносяться відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни), та здійснюється відповідне досудове розслідування.

Відповідно до роз'яснень ДСНС, органи управління та підрозділи ДСНС виконують завдання за призначенням у населених пунктах та/або на територіях, що потрапляють у зону обстрілів під час збройної агресії, із дотриманням особовим складом додаткових заходів безпеки та з урахуванням ситуації, що склалася на місці надзвичайної ситуації, пожежі, небезпечної події, пов'язаної з обстрілами, відповідно до відомчих керівних документів. У разі наявності інформації про загрозу життю населення за рішенням керівника підрозділу ДСНС реагування на надзвичайні ситуації, пожежі, небезпечні події може здійснюватися в умовах підвищеного ризику, небезпеки для життя і здоров'я особового складу, адже пріоритетом служби є збереження життя та майна людей. Окремого обліку кількості обстрілів, у тому числі повторних, ДСНС не веде.

Звісно, щоб захиститися від балістичних ракет рф типу «Іскандер-М», Україні потрібно більше систем протиповітряної оборони. Нещодавно Олаф Шольц оголосив, що Німеччина поставить Україні додаткову систему «Patriot», та на жаль, цього замало. Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте запропонував союзникам перекупити у них системи, щоб надалі поставити Україні. Щодо артилерії, потрібно бути значно сильнішим за ворога. Станом на середину квітня, співвідношення в артилерії складало один до десяти. Перші поставки артилерійських боєприпасів в Україну з ініціативи Чехії очікуються наприкінці травня.

Покарання за терор цивільних має бути невідворотним і працюють над цим як органи слідства, так і сили оборони, завдаючи ударів у відповідь по військових об’єктах ворога. Що не дивно, російська пропаганда вдається до глорифікації виконавців терору подвійних ударів і таким чином сприяє наближенню покарання у той чи інший спосіб. До прикладу, 7 серпня 2023 року подвійний удар у Покровську по цивільних (2 ракетних удари «Іскандер-М»). Наступного дня проросійські телеграм-канали звітують про: «удар по скоплению нацистов и наёмников..., где базировался штаб и личный составнацистов и наемников. Также удар пришелся по... – излюбленному месту наемников». Міноборони рф це підтверджує. А через декілька місяців, на початку листопада, нагороджений начальник розрахунку з позивним «Кама» у репортажі розповідає, що «ракета поразила пункт зарубежных наемников и инструкторов с погрешностью менее одного метра». Чи пов'язані ці події між собою, наразі достеменно не відомо, але пошук документів пов'язаних із нагородженнями найімовірніше вже давно є одним із завдань розвідувальних органів.

Віктор Гаврилюк, для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: