Антикорупційний суд зменшив заставу експомічнику Микитася

Читать на русском
Антикорупційний суд частково підтримав прохання захисника підозрюваного про зміну запобіжного заходу.
Сергій Якусевич (зліва)фото: stroyobzor.ua

Вищий антикорупційний суд зменшив з 19,32 до 15,14 млн грн розмір застави, визначеної колишньому помічнику екснародного депутата Максима Микитася Сергію Якусевичу як запобіжний захід. НАБУ і САП підозрюють його у причетності до справи політика про заволодіння понад 307 млн грн Міністерства оборони на будівництві складів боєприпасів.

Таке рішення 18 квітня ухвалив слідчий суддя ВАКС Олег Ткаченко, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, антикорупційний суд заарештував Якусевича з альтернативою 19 324 800 грн застави. Ці кошти внесли і він вийшов з-під варти під низку обов'язків. Захисник Якусевича попросив змінити запобіжний захід.

«Клопотання захисника про зміну запобіжного заходу застосованого до підозрюваного (Якусевича – ред.) задовольнити частково. Зменшити розмір застави підозрюваному у кількості 7200 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 19 324 800 грн на 4 184 800 грн, остаточно встановивши розмір застави у кількості 5000 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, грошовий еквівалент якої становить 15 140 000 грн», – ідеться в рішенні.

Прокурор САП подав скаргу на це рішення до Апеляційної палати ВАКС.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про нову підозру екснардепу Максиму Микитасю та іншим фігурантам. За версією слідства, у 2018 році Міноборони уклало з підконтрольними Микитасю компаніями контракти на будівництво до 2021 року захищених складів зберігання ракет та боєприпасів ЗСУ на загальну суму орієнтовно 3 млрд грн. Частиною цих коштів екснардеп планував заволодіти. Проте зробити це йому заважали законодавчі обмеження, які дозволяли Міноборони сплачувати аванс у сумі лише 30% від річного обсягу робіт. З метою реалізації злочинного наміру Микитасю та його помічник шляхом залучення службових осіб вищого та старшого офіцерського складу ЗСУ забезпечили ухвалення змін до постанов Кабінету міністрів, які дозволяли перерахування авансу на будівництво у розмірі 80% від загальної вартості контрактів.

У результаті протягом листопада-грудня 2018 року на рахунки підконтрольного депутату товариства Міноборони перерахувало понад 307 млн грн. Втім, будівництво об'єкта, який мав би підсилити обороноздатність країни, фактично не розпочали, а виділені кошти вивели на рахунки інших підконтрольних компаній.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: