Загалом відомо про страту понад 50 українських полонених росіянами – Офіс генпрокурора

Читать на русском
Офіс Генерального прокурора має 27 кримінальних проваджень за фактами страти українських військовополонених.
gp.gov.ua

На розгляді Офісу генпрокурора є 27 кримінальних проваджень за фактами страти українських військовополонених. У цих справах йдеться про вбивство 54 бійців ЗСУ.

Про це в ефірі Суспільного заявив керівник Департаменту протидії злочинам, скоєним в умовах збройного конфлікту Юрій Бєлоусов, передає Офіс генпрокурора 9 квітня.

Міжнародні організації не знають, як реагувати на розстріли полонених – ЛубінецьОмбудсман Дмитро Лубінець розкритикував позицію міжнародних організацій щодо фіксації та розслідування воєнних злочинів росії в Україні.

Коментуючи відео розстрілу українських військових, яке сталося, попередньо, біля Кринок Херсонської області, він повідомив, що деталі ще перевіряються.

«По цьому факту і попередніх ми відпрацьовуємо також командування, яке несе відповідальність за такі дії. Йдеться не лише про командирів підрозділів, а й про найвище військово-політичне керівництво. Тому що це – не поодинокий випадок, а свідчення політики рф», – заявив Бєлоусов.

За його словами, випадки страт українських військовополонених фіксуються з березня 2022 року. Суд вже ухвалив вирок першому російському військовому за страту захисника у Чернігівській області.

Загалом на сьогодні відомо про страту 54 українських захисників.

«Наше завдання зараз – документувати, фіксувати, розповідати світові правду. Злочинці опиняться на лаві підсудних, це лише питання часу», – наголосив Бєлоусов.

Нагадаємо, 7 квітня стало відомо, що росіяни розстріляли трьох беззбройних полонених українських бійців у Кринках. Перед цим повідомлялося про розстріл українських полонених біля Роботиного.

За даними ООН, окупанти за зиму стратили понад 30 українських військовополонених.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: