Україна атакує російські цілі дронами зі штучним інтелектом – CNN

Читать на русском
Україна атакує росію безпілотниками з великим радіусом дії, а деякі з них навіть мають штучний інтелект.
Ілюстративне фотоmezha.media

Україна для атак на російські цілі використовує дрони з більшою дальністю дії та більш просунутими можливостями – у деякі з них навіть інтегровано базову форму штучного інтелекту, щоб допомогти їм орієнтуватися та уникати перешкод.

Про це пише CNN з посиланням на джерело, близьке до української програми дронів.

Удар по «країні-бензоколонці»: які російські НПЗ та нафтобази атакували безпілотникиГеографія ударів безпілотниками по російських НПЗ та нафтобазах у 2024 році – на інфографіці.

«Точність (дронів – ред.) забезпечується за рахунок використання штучного інтелекту. На кожному літальному апараті є термінальний комп'ютер із супутниковими даними та даними про місцевість. Польоти плануються заздалегідь з нашими союзниками, і БПЛА дотримується плану польоту, щоб ми могли вражати цілі з точністю до кількох метрів», – розповів співрозмовник.

Точність ударів також досягається завдяки датчикам дрона.

«У них є така річ, як «машинний зір», який є різновидом штучного інтелекту. По суті ви берете модель, записуєте її на чіп і навчаєте цю модель визначати географію і ціль, до якої вона рухається. Коли він (дрон – ред.) нарешті буде розгорнутий, зможе визначити, де він знаходиться. Він не вимагає жодного зв'язку (із супутниками), він повністю автономний», – пояснила аналітикиня Королівського інституту об'єднаних служб Ноа Сільвія.

У ГУР та Службі безпеки України не стали коментувати використання технології штучного інтелекту.

Нагадаємо, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів, що Україна вже має безпілотники, які можуть пролетіти понад тисячу кілометрів. Він також казав, що дрони українського виробництва становлять 90% усіх безпілотників на фронті.

Напередодні президент Володимир Зеленський разом із військовими та чиновниками оновив та деталізував плани виробництва безпілотників на цей рік.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: