Апеляційна палата скасувала закриття справи Альперіна

Читать на русском
Апеляційна інстанція підтримала скаргу прокурора САП на рішення про закриття скандальної справи про зловживання на митниці.
Вадим Альперін з адвокатамифото: «Слово і діло»

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду скасувала закриття справи за обвинуваченням одеського бізнесмена Вадима Альперіна та інших у зловживаннях на митниці, а також створенні бізнесменом злочинної організації.

Таке рішення 22 березня ухвалила АП ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, антикорупційний суд закрив справу Альперіна нібито у зв'язку із закінченням строків розслідування після повідомлення про підозру. Прокурор САП подав скаргу на це рішення.

«Апеляційну скаргу прокурора САП задовольнити. Ухвалу Вищого антикорупційного суду від 12 жовтня 2023 року про закриття кримінального провадження скасувати. Призначити новий розгляд у суді першої інстанції», – оголосив рішення суддя.

Рішення ухвалила колегія суддів у складі: головуючий Олександр Семенников, судді Андрій Нікіфоров та Дмитро Михайленко.

В АП ВАКС підтвердили скасування рішення. «За результатами розгляду колегія суддів задовольнила апеляційну скаргу сторони обвинувачення, скасувала ухвалу ВАКС про закриття кримінального провадження та призначила повторний його розгляд у суді першої інстанції. Ухвала набрала законної сили з моменту проголошення та оскарженню в касаційному порядку не підлягає», – повідомили у прес-службі суду.

Напомним, по версии обвинения, Альперин создал и возглавил преступную организацию, которая занималась ввозом в Украину товаров по заниженной таможенной стоимости. Как установили в НАБУ, фирмы с орбиты Альперина импортировали товары по поддельным документам (инвойсам), которые производили в офисе одесского бизнесмена в бизнес-центре «Солнечный» в Одессе. В таможенных декларациях компании указывали заниженную стоимость товаров.

После этого таможенники отказывали в этих декларациях, поскольку стоимость была указана ложная. Позже таможенники с нарушениями корректировали стоимость ввозимых товаров, что становилось основанием для отмены таких действий фирмами через суд. В результате этих действий товары ввозили в Украину по заниженной таможенной стоимости, а фирмам возвращали финансовые гарантии, которые они перечисляли таможенникам для ввоза товара. По данным следствия, таможенники получали от 80 до 200 долларов за контейнер с тканями.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: