НАБУ завершило розслідувати справу заводу «Зоря»-«Машпроект»

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку вирішили завершити досудове розслідування у справі про понад мільярд гривень збитків держзаводу.
фото: uk.wikipedia.org

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили розслідування справи про заволодіння 1,4 млрд грн державного підприємства «Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря»-«Машпроект».

Про це повідомляють прес-служби органів.

«18 березня 2024 року прокурор САП ухвалив рішення про завершення досудового розслідування у справі стосовно 4 колишніх генеральних директорів державного підприємства «Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря» - «Машпроект», яких викрили на співучасті в заволодінні у складі організованої групи коштів державного підприємства у сумі 71,6 млн дол. США (1,4 млрд грн за курсом НБУ на момент вчинення злочину)», – інформує САП.

Як відомо, {антикорупційний суд publication_url_188155_[визначив]} ексгендиректору заводу «Зоря»-«Машпроект» Костянтину Картошкіну запобіжний захід у вигляді 4 млн грн застави. Також на нього поклали наступні обов'язки: прибувати за першою вимогою; не відлучатися за межі Київської області без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та/або місця роботи; утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними у кримінальному провадженні та здати на зберігання закордонні паспорти.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру чотирьом ексгендиректорам заводу «Зоря»-«Машпроект» і одному підприємцю у заволодінні 1,32 млрд грн. Слідство встановило, що керівництво заводу «Зоря»-«Машпроект», яке експортувало продукцію власного виробництва за кордон, організувало схему заволодіння коштами держпідприємства. Для цього з компанією-нерезидентом уклали низку агентських угод, за якими вона нібито мала надавати послуги з пошуку та проведення переговорів з потенційними покупцями продукції держпідприємства щодо укладання з ними відповідних зовнішньоекономічних контрактів.

У результаті протягом 2013-2018 років на рахунки компанії-нерезидента держпідприємство безпідставно перерахувало 61,98 млн доларів як оплату за удавані агентські послуги. Завдання ДП збитків на цю суму підтверджується висновком судової економічної експертизи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: