Суд виніс заочний вирок ексміністру освіти Табачнику

Читать на русском
Ексміністра освіти Табачника суд заочно визнав винним за трьома статтями Кримінального кодексу та засудив до 15 років в'язниці.
liga.net

Колишній міністр освіти та науки Дмитро Табачник заочно отримав 15 років ув'язнення. Суд також ухвалив вирок ексглаві Державної реєстраційної служби Дмитру Вороні – 12 років заочно.

Про це повідомляє СБУ.

Заарештовано майно ексміністра освіти Табачника на понад 2 млн доларівЗаарештовано нерухомість, земельні ділянки та банківський рахунок ексміністра освіти Дмитра Табачника, підозрюваного у держзраді.

Також у засуджених конфісковано їхнє майно більш ніж на 200 млн грн.

Табачник та Ворона переховуються на території росії та на окупованій території України, де займаються підривною діяльністю проти держави. Колишні чиновники перебувають на прямому зв'язку із кадровим співробітником 9-го управління Департаменту оперативної інформації 5-ї служби ФСБ Олегом Козловим.

«За його координації Табачник регулярно надавав окупантам власні прогнози щодо розвитку суспільно-політичної ситуації в Україні після початку повномасштабного вторгнення рф. Також за вказівкою агресора він консультував гауляйтерів Сальдо і Балицького з питань проведення псевдореферендумів у тимчасово окупованих районах Херсонської та Запорізької областей. Ще одним завданням Табачника було надання місцевим колаборантам «методичної» допомоги з переформатування освітньої галузі за російськими «стандартами», – нагадали у СБУ.

Ворона також був радником Балицького: він підготував звернення до путіна, в якому пропонував нагородити російських військових та колаборантів. Також він допомагав загарбникам створювати окупаційні органи рф.

Зараз Ворона є «сенатором росії від Запорізької області» і переїхав до Москви.

Суд визнав Табачника та Ворону винними за трьома статтями Кримінального кодексу України: ⁠ ⁠ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану); ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору); ⁠ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни).

Нагадаємо, про першу підозру – у державній змінено – Табачнику повідомили у листопаді 2022 року через допомогу Володимиру Сальдо та Євгену Балицькому.

У травні минулого року йому повідомили про підозру у допомозі державі-агресору та порушення законів та звичаїв війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: