Фінляндія всьоме поспіль визнана найщасливішою країною світу: на якому місці Україна

Читать на русском
Фінляндія визнана найщасливішою країною світу, а Афганістан залишається аутсайдером. Україна на 105-му місці.
Storyblocks

Фінляндія сьомий рік поспіль визнана найщасливішою країною у світі. Друге, третє та четверте місце у рейтингу також за скандинавами – Данія, Ісландія та Швеція. Замикає п'ятірку лідерів Ізраїль.

Про це йдеться у щорічному звіті, присвяченому Міжнародному дню щастя. У доповіді використані дані глобального опитування людей із понад 140 країн. Країни ранжуються за рівнем щастя на основі їхніх середніх оцінок життя за три попередні роки – з 2021 до 2023 року.

Як змінюється місце України у щорічному рейтингу щастяУ міжнародному рейтингу щастя аналітики оцінюють рівень добробуту, свободи, задоволення життям та захищеності. На інфографіці – позиції України з 2015 по 2023 рік.

Для того, щоб оцінити рівень життя у країнах, використовуються шість ключових змінних: ВВП на душу населення, соціальна підтримка, очікувана тривалість здорового життя, свобода, щедрість та сприйняття корупції.

До першої десятки найщасливіших країн також увійшли Нідерланди, Люксембург, Швейцарія та Австралія. Україна опинилася на 105 місці.

Афганістан залишається країною із найнижчим рейтингом щастя у світі. Замикають список п'яти країн із низьким рейтингом Ліван, Лесото, Сьєрра-Леоне та Конго.

Якщо розглядати лише людей молодших за 30 років, то найщасливішою країною у світі є Литва. А Данія — найщасливіша країна для людей віком від 60 років і більше.

Згідно зі звітом, літні люди зараз значно щасливіші за молодих у таких країнах, як Норвегія, Швеція, Німеччина, Франція, Велика Британія та Іспанія. У Португалії та Греції все навпаки, там молоді люди щасливіші за літніх.

Зміна рівня щастя також різняться залежно від частини світу. Найбільше зростання спостерігалося в Центральній та Східній Європі, причому однакове для всіх вікових груп. У країнах СНД приріст був удвічі меншим. У Східній Азії також спостерігалося значне зростання, особливо серед літнього населення.

Навпаки, у Південній Азії оцінки життя впали у всіх вікових групах, особливо середніх. Рівень щастя значно знизився у групі країн, що включає США, Канаду, Австралію та Нову Зеландію: удвічі більше серед молодих, ніж серед людей похилого віку.

Рівень щастя також впав на Близькому Сході та в Північній Африці, причому зниження було більшим у представників середніх вікових груп, ніж у літніх і молодих.

Нагадаємо, раніше Україна піднялася на друге місце у всесвітньому рейтингу благодійності. Динаміка країни у рейтингу – на інфографіці.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатись, як повномасштабна війна вплинула на позиції України у міжнародних рейтингах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: