З аутсайдера у лідери: як змінювалося місце України у світовому рейтингу благодійності

Читать на русском

Україна піднялася на друге місце у всесвітньому рейтингу благодійності, який складає міжнародна організація Charities Aid Foundation. Рейтинг базується на даних опитування Gallup's World Poll про рівень залученості громадян до благодійності: враховується допомога незнайомцям, пожертвування грошей та волонтерство. На час першої публікації рейтингу Україна була серед аутсайдерів, але після початку російської агресії показувала стабільний прогрес. «Слово і діло» відстежило його.

Вперше Всесвітній індекс благодійності було опубліковано у 2010 році. Україні в рейтингу відвели 150 місце зі 153: за даними опитування, 19% українців допомагали іншим людям, 14% – займалися волонтерством і лише 5% жертвували гроші.

Трійка лідерів першого рейтингу мала такий вигляд: Австралія, Нова Зеландія та Канада. На останньому місці був Мадагаскар.

В 2011 році Україна піднялася на 105 місце, продемонструвавши найбільше за рік зростання: 37% громадян допомагали незнайомцям, 30% – займалися волонтерською діяльністю та 11% – донатили.

Аутсайдером рейтингу, як і раніше, був Мадагаскар, лідерами стали США, Ірландія та Австралія.

У 2012-му році позиція України в рейтингу благодійності погіршилася – 111 місце зі 145, у 2013 та 2014 роках Україна була на 102 та 103 місці відповідно. Наприклад, в 2014-му, за даними опитування, 35% українців допомагали незнайомцям, 26% – волонтерували та 9% – жертвували гроші.

У 2015 році на тлі російської агресії Україна піднялася на 89 місце в рейтингу. В організації наголосили, що частка українців, які жертвують гроші, зросла за рік у чотири рази – до 38%.

М'янма, США та Нова Зеландія очолили рейтинг благодійності того року, а замикала його Бурунді.

За рік Україна втратила прогрес у рейтингу та опустилася на 106 місце, а в 2017-му піднялася на 90.

У 2018 році Україні відвели 81 місце у рейтингу: 42% громадян допомагали іншим, 29% – жертвували гроші та 15% – займалися волонтерством. Перша трійка лідерів за щедрістю виглядала так – Індонезія, Австралія, Нова Зеландія. На останньому місці був Ємен.

В 2019 році організація опублікувала узагальнений рейтинг, складений на основі даних за останні десять років. Лідерами за цей період з благодійної діяльності стали США, М'янма та Нова Зеландія, останнє місце зайняв Китай.

Опитування показали, що за десять років у всьому світі понад 2,5 мільярда людей допомогли незнайомцю. У середньому це майже половина дорослого населення світу. При цьому сім із десяти країн, де люди найчастіше надавали допомогу незнайомцю, знаходяться в Африці.

Як змінилися позиції України в міжнародних рейтингах у 2022 роціУкраїна у 2022 році втратила позиції у рейтингу свободи преси, рейтингу миролюбних країн, рейтингу продовольчої безпеки. Але піднялася у списку найсильніших армій світу.

А ось гроші за десять років найчастіше жертвували у М'янмі. При цьому чотири з десяти країн за найбільшим обсягом пожертв знаходяться в Європі. Волонтерською діяльністю займалася майже п'ята частина всіх дорослих у світі, найвищий рівень волонтерства був на Шрі-Ланці.

Україна у цьому десятирічному рейтингу посіла 101 місце: жертвували гроші 18% дорослих, допомагали незнайомцям – 35%, волонтерили – 19%.

В 2020 році рейтинг не публікувався. А до 2021 року Україна піднялася одразу на 20 місце та увійшла до десятки країн, які показали найбільший прогрес: 66% опитаних допомагали незнайомцям, 43% – жертвували гроші, 19% – волонтерили.

Лідерами рейтингу-2021 стали Індонезія, Кенія та Нігерія, останнє місце посіла Японія.

Минулого року Україна піднялася ще вище – на 10 місце, що, як зазначили укладачі рейтингу, свідчить про силу громадянського суспільства в умовах війни: 75% дорослих допомагали незнайомцям, 47% – жертвували гроші та 24% – волонтерили.

Тепер Україна на другому місці серед найщедріших країн, на першому – Індонезія, на третьому – Кенія. За даними дослідження, 78% дорослих українців допомагають незнайомцям, 70% – жертвують гроші, 37% – займаються волонтерською діяльністю.

Замикає свіжий рейтинг Польща: лише 4% опитаних волонтерять, 22% – допомагають незнайомцям та 18% – жертвують гроші.

Нагадаємо, також «Слово і діло» дослідило, як змінювалося місце України у всесвітньому рейтингу щастя, а також у рейтингу «сили паспорта».

З цієї інфографіки можна дізнатися, яке місце у рейтингу свободи преси Україна посідала у 2012-2021 роках.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: