Лише сім країн світу відповідають стандартам якості повітря ВООЗ – дослідження

Читать на русском

Бангладеш, Пакистан, Індія, Таджикистан і Буркіна-Фасо увійшли до п'ятірки країн із найбільш забрудненим повітрям у 2023 році. Лише сім країн відповідають стандартам ВООЗ,
Los Angeles Times

Лише сім країн – Австралія, Естонія, Фінляндія, Гренада, Ісландія, Маврикій та Нова Зеландія – у 2023 році відповідали стандартам Всесвітньої організації охорони здоров'я за вмістом найдрібніших частинок у повітрі, що викидаються транспортними засобами та промисловістю (PM2,5).

Про це йдеться у дослідженні швейцарської організації з якості повітря IQAir. У доповіді було розглянуто ситуацію у 134 країнах та регіонах.

Хоча повітря у світі загалом набагато чистіше, ніж протягом більшої частини минулого століття, все ще існують місця, де рівень забруднення особливо небезпечний. Згідно зі звітом IQAir, Бангладеш (норма місту PM2,5 перевищена більш ніж у 15 разів), Пакистан (норма перевищена більш ніж у 14 разів), Індія (норма перевищена більш ніж у 10 разів), Таджикистан та Буркіна-Фасо (норма перевищена більше ніж у 9 разів) увійшли до п'ятірки країн із найбільш забрудненим повітрям у 2023 році.

У доповіді йдеться, що всі, крім одного, зі 100 міст із найвищим у світі рівнем забруднення повітря знаходилися в Азії.

Бегусарай, місто з населенням у півмільйона людей у штаті Біхар на півночі Індії, минулого року було найзабрудненішим містом у світі – концентрація PM2,5 у 23 рази перевищує рекомендації ВООЗ. Згідно зі звітом, по всій Індії 1,3 мільярда осіб, або 96% населення, живуть в умовах, де якість повітря в сім разів гірша за рекомендації ВООЗ.

Якщо розглядати якість повітря в столицях, то найгірша ситуація була в Нью-Делі (Індія), Дакке (Бангладеш), Уагадугу (Буркіна-Фасо), Душанбе (Таджикистан) та Багдаді (Ірак).

Столиці з найнижчими концентраціями PM2,5 знаходилися в основному в Океанії, Скандинавії та країнах Карибського басейну, включаючи Веллінгтон (Нова Зеландія), Рейк'явік (Ісландія) та Гамільтон (Бермуди).

За даними ВООЗ, забруднення повітря, спричинене, головним чином, PM2,5, є причиною передчасної смерті понад 4 мільйони людей у всьому світі щороку.

Нагадаємо, за даними вчених, лютий 2024 року був найтеплішим лютим за всю історію спостережень у світі.

Раніше вчені заявили, що 2023 рік був найтеплішим за всю історію спостережень (з 1850-го), чому сприяли антропогенна зміна клімату і природне погодне явище Ель-Ніньо.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: