В Україну вдалося повернути з окупації ще кілька родин з дітьми

Читать на русском
У понеділок, 18 березня, з тимчасово окупованих територій повернулися сім'ї із трьома дітьми.
Ілюстративне фотоОфіс омбудсмена

У понеділок, 18 березня, на підконтрольну Україні територію із тимчасово захоплених частин Запорізької та Донецької областей виїхали ще три сім’ї з дітьми.

Про це уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив у Фейсбуці.

Скільки депортованих росією дітей вдається щомісяця повертати додомуУкраїні поки що вдалося повернути додому лише близько 400 депортованих росією дітей. Докладніше – на інфографіці.

Зазначається, що одна із сімей проживала в Енергодарі. Вони працівники нині захопленої Запорізької АЕС, у яких – трирічна дитина. Відмовившись від співпраці з російськими окупантами, вони пережили обшуки, погрози, залякування, примус, фізичне насильство, затримання та допити.

Інша сім'я – мама з восьмирічним сином – переховувалися в дідуся та бабусі. Хлопчик навчався онлайн в українській школі. Одного разу до їхнього будинку з обшуком прийшли росіяни.

«На щастя, у кімнату, де школяр займався і мав розкладені книжки українською мовою, росіяни не зайшли. Нині дитина в Україні і зможе здобувати освіту рідною мовою, не ховаючись», – йдеться у повідомленні омбудсмена.

Ще одна дитина, яку вдалося повернути на підконтрольну Україні територію, – дев'ятирічний хлопчик із тимчасово захопленої частини Донецької області. За власним бажанням він онлайн навчався в українській школі. Його матері нав'язливо пропонували відправити дитину нібито на відпочинок у рф. Жінка постійно писала відмови, адже знала про випадки, коли з подібних «відпочинків» діти не поверталися.

За словами Лубінця, правоохоронні органи вже поспілкувалися з родинами, щоб встановити, які злочини вчиняли російські загарбники.

Нагадаємо, нещодавно з тимчасово окупованих територій повернулися сім'ї із 5 дітьми, а також 18-річна сирота.

Також у лютому з тимчасово захопленої росіянами території Луганської області повернули двох сестер. Вони майже два роки не могли побачити матір через війну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: