У Мінсоцполітики анонсували новий вид допомоги для переселенців

Читать на русском
Для переселенців планують запровадити субсидію на оренду житла. Її розмір залежатиме від вартості оренди в регіоні чи місті, кількості осіб у сім'ї та доходів домогосподарства.
Фото: РБК-Україна

Міністерство соціальної політики планує запустити новий вид допомоги внутрішньо переміщеним особам – субсидію на оренду житла. Реалізовувати пілотний проєкт хочуть упродовж двох років.

Про це йдеться у повідомленні пресслужби міністерства.

Виплати ВПО: як зміняться правила нарахування допомоги з 1 березняНові правила призначення виплат внутрішньо переміщеним особам із 1 березня 2024 року – на інфографіці.

Особливість субсидії полягатиме в тому, що її розмір враховуватиме вартість оренди житла у певному регіоні чи населеному пункті.

Компанія CEDOS проводила на замовлення міністерства дослідження: так, наприклад, ціни на житло у Києві на 22% (до 8,4 тис. грн за однокімнатну квартиру) вищі за середню по країні, у Миколаєві та Миколаївському регіоні – нижче на 30-35% ( до 4,5 тис. грн), а на Закарпатті – вище у 2,5 рази порівняно із середніми по країні (до 17 тис. грн за однокімнатну квартиру). Найнижчі ціни у Чернігівському, Сумському, Харківському та Херсонському регіоні – від 2,8 тис. грн до 4,4 тис. грн за однокімнатну квартиру.

Також розмір субсидії залежатиме від:

  • кількості осіб у сім'ї, що орендує житло;
  • доходів домогосподарства та можливості сплачувати рахунки за оренду самостійно.

Чим нижчі доходи, тим вищий відсоток вартості оренди покриватиме субсидія, пояснили в міністерстві.

Наразі проєкт рішення перебуває на стадії узгодження в уряді. Виплачувати субсидії можуть розпочати із червня.

У Мінсоцполітики додали, що спочатку субсидії на оренду планується лише для ВПО, але в майбутньому інструмент можуть розширити і на інших громадян.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатись, як змінилися правила нарахування допомоги переселенцям із 1 березня.

Міністерство реінтеграції також має намір продовжити для переселенців термін подання заяви на допомогу без її втрати.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: