Кремль знову затримує обміни військовополоненими – Лубінець

Читать на русском
Росіяни максимально затримують обмінні процеси. Але українська сторона працює на тому, щоб нові обміни відбулися.
t.me/dmytro_lubinetzs

Російська сторона регулярно затримує обмін полоненими. Кремль не дотримується домовленостей.

Про це заявив Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець під час зустрічі у Чернівцях із родичами українських військовополонених та зниклих безвісти.

Скільки українців повернулися із російського полону за час повномасштабної війниУкраїна та росія вже три місяці не проводили обмінів полоненими. Скільки українців вдалося повернути за час війни – на інфографіці.

«Росіяни максимально затримують обмінні процеси. Я хочу, щоб усі чітко розуміли, що домовленості не просто досягаються. Ви бачите на полі бою, як росіяни підступно на нас напали, то вони так приблизно і ведуть свої переговори. Був у нас період, коли обмінні процеси взагалі стояли на паузі. На мою думку, це було зроблено навмисно російською стороною», – заявив омбудсмен.

За його словами, окрім повної зупинки обміну військовополоненими, росіяни почали масово звертатися до родичів українських бійців.

«Це був їхній новий підхід, коли намагалися залучити родичів військовополонених до дестабілізації соціально-економічної та політичної ситуації в Україні», – зазначив він.

Омбусмен нагадав, що не треба називати конкретних прізвищ і не треба запускати флешмоби щодо конкретних осіб. Як тільки таке робиться і одна людина стає надто відома, то росіяни вимагають зовсім інших умов для звільнення.

«Станом на сьогодні ми провели вже три обміни, і я сподіваюся, що будуть наступні у найближчому майбутньому. Принаймні ми над цим працюємо», – розповів Лубінець.

Нагадаємо, 8 лютого Україна повернула із російського полону ще 100 захисників. Також у ГУР повідомляли, що обмін полоненими 24 січня мав стати одним із найбільших з початку війни, але він не відбувся.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: