Як змінювалася кількість міністерств за період незалежності України

Читать на русском

У команді нового президента замислилися про те, щоб скоротити кількість міністерств. Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Данилюк заявив, що це необхідно для ефективнішої роботи уряду: «Уряд має бути компактним. У нас в країні кадровий голод. Якщо в нас навіть буде один або два слабких міністри, вже не кажучи про прем'єр-міністра, це просто потягне донизу весь уряд. Тому максимально 12-13 міністрів – це те, що я бачу». За час незалежності України кількість міністерств постійно змінювалася, «Слово і Діло» відстежило як.

Найбільша кількість міністерств, яка була в Україні, – 20, із 1999 року до 2002-й було лише 16. За перших трьох урядів склад міністерств не змінювався, крім звичних нам відомств, були також Міністерство сільського господарства, Міністерство інвестицій і будівництва, Міністерство у справах захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС, Міністерство промисловості, Міністерство праці та Міністерство лісового господарства.

У Кабінеті міністрів під керівництвом Віталія Масола не стало Міністерства будівництва і архітектури, а до Міністерства з охорони навколишнього середовища додалася частина «і ядерної безпеки».

У 1995-1997 роках кількість міністерств не змінювалася, змінювалися лише назви. В уряді Валерія Пустовойтенка відомств стало 17: ліквідували Міністерство праці та Міністерство лісового господарства.

Цікаві зміни відбулися в 2001 році: Міністерство економіки перейменували на Міністерство економіки і європейської інтеграції. Така назва залишалася до 2005 року.

В уряді Юрія Єханурова міністерств стало 18 – додалося Міністерство будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства. Коли прем'єр-міністром став Віктор Янукович, воно розпалося на два відомства – Міністерство регіонального розвитку та будівництва, а також Міністерство з питань житлово-комунального господарства.

Значні зміни відбулися, коли працював Кабінет міністрів Миколи Азарова, майже всі відомства змінили назви, їх стало 17. За прем'єрства Володимира Гройсмана з'явилися ще два нових відомства – Міністерство у справах ветеранів та Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і переселенців.

Нагадаємо, команда президента Володимира Зеленського планує ліквідувати Міністерство інформаційної політики.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: