В одній з країн Європи відкрилася перша база НАТО

Читать на русском
На церемонії відкриття були присутні президент Албанії Байрам Бегай, прем'єр-міністр Еді Рама, а також військове керівництво Албанії та НАТО.
interfax.az

У понеділок, 4 березня, в Албанії відкрилася перша база Північноатлантичного альянсу. Авіабаза, розташована за 80 км на південь від столиці Тирани, покликана захистити регіон від загроз з боку рф.

Про це повідомляє прес-служба НАТО.

На церемонії відкриття були присутні президент Албанії Байрам Бегай, прем'єр-міністр Еді Рама, а також військове керівництво Албанії та НАТО.

«Це ще один елемент безпеки для нашого регіону Західних Балкан, який, як ми добре знаємо, не вільний від загроз та неоімперських амбіцій російської федерації», - заявив прем'єр-міністр Албанії.

Він також повідомив, що спочатку на авіабазі буде розміщено два вертольоти Black Hawk і три ударні безпілотники Bayraktar.

Як зазначається, на модернізацію радянської бази Альянс направив близько 50 млн євро. Реконструкція об'єкту розпочалася у 2019 році. За цей час було відремонтовано злітно-посадкові смуги, диспетчерську вежу, ангари та склади.

Згідно зі словами виконуючого обов'язки прес-секретаря НАТО Ділана Уайта, авіабаза слугуватиме важливим вузлом НАТО і зміцнить присутність альянсу на Західних Балканах.

Нагадаємо, що Албанія планує найближчим часом відкрити своє посольство у Києві.

Раніше у Тирані президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Рама підписали Договір про дружбу та співпрацю між Україною та Республікою Албанія.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: