Фінляндія вперше як член НАТО візьме участь у спільних оборонних навчаннях Альянсу

Читать на русском
Вони охоплюють наземні, морські і повітряні маневри, в них візьмуть участь близько 20 тисяч учасників з 14 країн, в тому числі 4100 фінських солдатів.
censor.net

У понеділок, 4 березня, розпочинаються навчання північних країн НАТО Nordic Response 2024, в яких Фінляндія вперше візьме участь як повноправний член Альянсу.

Про це повідомляє місцеве видання Yle.

Розширення НАТО: з якою періодичністю до Альянсу вступають нові члениЗа всю історію існування Північноатлантичний альянс розширювався дев'ять разів. Докладніше – на інфографіці.

Як зазначається, ці навчання проходитимуть на території Фінляндії, Швеції і Норвегії.

«12-денні навчання мають важливе значення для Фінляндії, оскільки, крім того, що це найбільші навчання, до яких фінські сили оборони будь-коли приєднувалися за кордоном, це також перший раз, коли Фінляндія відпрацьовуватиме колективну оборону Альянсу як член НАТО», - йдеться у повідомленні.

Навчання Nordic Response включають наземні, морські та повітряні вправи, в яких візьмуть участь близько 20 000 учасників з 14 країн, зокрема, 4100 фінських солдатів.

Александер Стубб, який у п'ятницю склав присягу президента Фінляндії, заявив, що 7 березня він здійснить свій перший закордонний візит для інспектування навчань у Норвегії.

«Якби хтось сказав мені два роки тому, що президент Фінляндії здійснить свій перший робочий візит на навчання НАТО через тиждень після інавгурації, я б не повірив», – зазначив він.

У навчаннях беруть участь понад 100 літальних апаратів з Фінляндії, Швеції, Норвегії та інших країн НАТО, серед яких винищувачі, паливозаправники, транспортні та розвідувальні літаки, а також різні гелікоптери.

Нагадаємо, Фінляндія стала членом Альянсу у квітні 2023 року. А у суботу, 2 березня, спікер парламенту Угорщини Ласло Ковер ратифікував вступ Швеції до НАТО, відтепер заявку має підписати угорський президент.

Раніше «Слово і діло» розповідало, з якою періодичністю до Альянсу вступають нові члени.

Також нещодавно Німеччина та Франція піднімали винищувачі через російські літаки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: