САП скерувала до суду справу Князєва

Читать на русском
Антикорупційна прокуратура затвердила і скерувала до суду обвинувальний акт стосовно колишнього очільника найвищого суду у системі судоустрою.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно судді Верховного суду Всеволода Князєва про одержання ним 1,8 млн доларів неправомірної вигоди.

Про це повідомляє прес-служба САП.

«4 березня 2024 року прокурор САП за матеріалами досудового розслідування НАБУ скерував до суду обвинувальний акт стосовно колишнього Голови Верховного Суду, обвинуваченого в одержанні неправомірної вигоди в особливо великому розмірі. Дії колишнього голови ВС кваліфіковані за ч. 4 ст. 368 КК України», – інформує орган.

Як відомо, ВАКС затвердив угоду про визнання винуватості, укладену з Горецьким. Йому призначили 5 років умовно з іспитовим строком у 3 роки. За умовами угоди Горецький зобов'язаний співпрацювати зі стороною обвинувачення та надавати викривальні покази. Також він має перерахувати 21 млн грн на спеціальний рахунок у Фонд United 24 на спільний проєкт Генштабу ЗСУ, Держспецзв'язку та Міністерства цифрової трансформації - «Армія дронів».

Вилучені в ході розслідування грошові кошти у сумі близько 29 млн грн також будуть перераховані на підтримку Збройних сил України. Крім того, у порядку спеціальної конфіскації стягнули 350 тисяч доларів.

Нагадаємо, НАБУ і САП підозрюють колишнього голову, суддю Верховного суду Всеволода Князєва в одержанні 1,8 млн доларів неправомірної вигоди. За версією слідства, ці кошти він отримав через посередника-адвоката Олега Горецького. Саму ж неправомірну вигоду надав український олігарх Костянтин Жеваго за ухвалення Верховним судом рішення на його користь щодо купівлі ним 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату.

У 2022 році апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів. Аби не допустити втрату акцій, на початку березня 2023 року Жеваго вступив у змову з адвокатом Горецьким, який мав зв'язки з суддями Верховного суду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: