Суддю Верховного суду Князєва відсторонили від правосуддя

Читать на русском
Суддівський дисциплінарний орган задовольнив клопотання головного антикорупційного прокурора про відсторонення екскерівника Верховного суду.
фото: «Слово і діло»

Вища рада правосуддя відсторонила суддю Верховного суду Всеволода Князєва від здійснення правосуддя до 6 квітня 2024 року.

Таке рішення ВРП ухвалила 6 лютого, повідомляє «Слово і діло».

Рішення підтримали всі присутні 14 членів органу.

«Вища рада правосуддя вирішила: клопотання заступника генерального прокурора-керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександра Клименка – задовольнити. Тимчасово до 6 квітня 2024 року відсторонити суддю Верховного суду Всеволода Князєва від здійснення правосуддя у зв'язку з притягненням до кримінальної відповідальності», – оголосив голова ВРП Григорій Усик.

Раніше Вищий антикорупційний суд продовжив арешт судді Князєва, але зменшив розмір застави до 18,16 млн грн. Ці кошти внесли і він вийшов з-під варти під обов'язки. Тому САП звернулася з клопотанням про відсторонення Князєва від розгляду судових справ.

Нагадаємо, НАБУ і САП завершили розслідування справи судді Верховного суду Всеволода Князєва. За даними слідства, 2002 року український бізнесмен Костянтин Жеваго придбав 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату у чотирьох компаній (далі – колишні аукціонери). Через 18 років колишні акціонери звернулися до господарського суду з позовом, щоб визнати договір купівлі-продажу цінних паперів недійсним і повернути собі акції Полтавського ГЗК. Проте суд відмовив у задоволенні вимог.

У 2022 році апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів. Щоб не допустити втрату акцій, на початку березня 2023 року бізнесмен вступив у змову з адвокатом одного із столичних адвокатських об'єднань, який мав зв'язки із суддями Верховного суду. Протягом березня-квітня 2023 року він передав адвокату 2,7 млн дол. (1,8 млн дол. – суддям Верховного суду, решта – як «оплата» посередницьких послуг).

Зрештою Верховний Суд у квітні 2023 року ухвалив рішення на користь бізнесмена. У ході слідчих дій НАБУ та САП задокументували передачу та отримання двома траншами 2,7 млн дол.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: