ВАКС затвердив угоду з адвокатом у справі Князєва

Читать на русском
Антикорупційний суд затвердив угоду, укладену між прокурором САП і обвинуваченим адвокатом-посередником.
Олег Горецький

Вищий антикорупційний суд затвердив угоду про визнання винуватості адвокатом Олегом Горецьким, якого Спеціалізована антикорупційна прокуратура обвинувачує у посередництві олігарху Костянтину Жеваго в передачі 2,7 млн доларів неправомірної вигоди судді Верховного суду Всеволоду Князєву.

Про це повідомляє прес-служба САП.

«12 жовтня 2023 року колегія суддів ВАКС затвердила угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором САП та адвокатом, якого разом з ексголовою Верховного суду САП та НАБУ викрили на одержанні 2,7 млн доларів неправомірної вигоди. За вироком суду йому призначено покарання у виді 5 років позбавлення волі без конфіскації майна. На підставі ст. 75 КК України суд звільнив особу від відбування призначеного покарання із іспитовим строком 3 роки», – інформує прокуратура.

За умовами угоди Горецький зобов'язаний співпрацювати зі стороною обвинувачення та надавати викривальні покази. Також він має перерахувати 21 млн грн на спеціальний рахунок у Фонд United 24 на спільний проєкт Генштабу ЗСУ, Держспецзв'язку та Міністерства цифрової трансформації - «Армія дронів».

Вилучені в ході розслідування грошові кошти у сумі близько 29 млн грн також будуть перераховані на підтримку Збройних сил України. Крім того, у порядку спеціальної конфіскації стягується 350 тисяч доларів.

Як відомо, НАБУ і САП окремо розслідують справу олігарха Жеваго.

Нагадаємо, НАБУ і САП підозрюють колишнього голову, суддю Верховного суду Всеволода Князєва в одержанні 2,7 млн доларів неправомірної вигоди. За версією слідства, ці кошти він отримав через посередника-адвоката Олега Горецького. Саму ж неправомірну вигоду надав український олігарх Костянтин Жеваго за ухвалення Верховним судом рішення на його користь щодо купівлі ним 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату.

У 2022 році апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів. Аби не допустити втрату акцій, на початку березня 2023 року Жеваго вступив у змову з адвокатом Горецьким, який мав зв'язки з суддями Верховного суду. Протягом березня-квітня 2023 року він передав адвокату 2,7 млн дол. (1,8 млн дол. – суддям Верховного суду, решта – як «оплата» посередницьких послуг).

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: