В Інституті демографії оцінили, як скоротилася чисельність населення України за два роки війни

Читать на русском
Населення України скоротилося за два роки повномасштабної війни з 42 млн до 35 млн людей, вважають у  Інституті демографії та проблем якості життя.
investory.news

За два роки повномасштабної війни чисельність населення України у межах 1991 року скоротилася з 42 мільйонів до 35 мільйонів осіб.

Про це DW розповів заступник директора Інституту демографії та проблем якості життя Олександр Гладун.

52 мільйони не буде: які прогнози щодо скорочення чисельності населення УкраїниПід час великої війни звучать дедалі песимістичніші оцінки щодо майбутньої чисельності населення України. Як змінювалися прогнози – на інфографіці.

За його словами, це приблизно співставно з даними щодо близько 6,5 мільйонів українських біженців за кордоном, які наводить Управління верховного комісара ООН у справах біженців.

Різке скорочення рівня народжуваності – у 2023 році народилося на 9% менше дітей, ніж за перший рік вторгнення та на 31,5% менше, ніж у 2021 році – Гладун пояснив, зокрема, меншою кількістю включених до статистики областей через окупацію.

Водночас демограф зазначив, що падіння рівня народжуваності в умовах війни є природним, але така тенденція може призвести до того, що у 2035-2037 роках частка вікової групи населення до 18 років становитиме 12-15% порівняно з 25%, зафіксованими в1993 році. «А це означає, що з їх переходом у репродуктивний вік у наступному поколінні народяться ще менше дітей. Відповідно в наступному – ще менше», – додав він.

Щодо смертності в Україні, за словами Гладуна, вона зростає не лише через загибель людей внаслідок бойових дій, а й внаслідок зниження рівня медичного обслуговування та збільшення рівня летальності через серцево-судинні захворювання під впливом стресу.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатись, скільки дітей щороку народжувалося в Україні у період незалежності. В 2023 році в Україні народилося понад 187 тисяч дітей, повідомляв Мін'юст.

На іншій інфографіці ми зібрали різні прогнози щодо чисельності населення України.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: