52 мільйони не буде: які прогнози щодо скорочення чисельності населення України

Читать на русском

Україна ще до повномасштабної війни була серед світових лідерів за темпами скорочення населення, але тепер звучать ще більш песимістичні прогнози щодо майбутнього нашої країни. Видання Wall Street Journal із посиланням на демографів днями написало, що рівень народжуваності в Україні може впасти до найнижчого у світі. Коефіцієнт народжуваності ще на початку 2022-го знизився до 1,2, тоді як для підтримки чисельності населення потрібно мінімум 2,1. Крім того, в Україні, за словами соціологині Елли Лібанової, висока передчасна смертність та масштабний відтік громадян за кордон. Сукупність цих факторів веде до того, що в найближчому майбутньому українців буде максимум 35 мільйонів, а не 52, як при здобутті незалежності. «Слово і діло» зібрало різні прогнози щодо чисельності населення України.

Під час великої війни звучать дедалі песимістичніші оцінки щодо майбутньої чисельності населення України. Як змінювалися прогнози – на інфографіці.
Скорочення чисельності населення УкраїниСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Україна здобула незалежність із населенням, яке, за різними оцінками, становило 51,5-51,7 мільйонів осіб. За оцінкою уряду станом на 2020 рік, в Україні проживало трохи більше 37 мільйонів осіб, але це, не враховуючи окуповані території.

На початок 2023-го, за оцінкою Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України, в країні налічувалося від 28 до 34 мільйонів осіб (у межах країни на 1 січня 2022 року).

У 2019 році ООН у звіті World Population Prospects оцінила населення України у 43,99 мільйонів осіб. Прогнозувалося, що до 2030 року населення зменшиться до 40,9 мільйонів, до 2050-го – до 35,2 мільйонів (Україна потрапила до списку країн, населення яких на цей момент скоротиться найзначніше), до 2100-го – до 24,4 мільйонів.

В українському Інституті демографії та соціологічних досліджень через два роки дали більш песимістичний прогноз на 2050 рік – 29-30 мільйонів осіб. «Ще до 2014 року ми давали оцінку на 2050-й – 36 мільйонів. Зараз, я думаю, варто говорити десь про 29-30 млн», – казала керівниця інституту Елла Лібанова.

У Національній академії наук дали на 2100 рік прогноз гірше, ніж ООН – 22 мільйони українців. На скорочення чисельності населення, пояснював член-кореспондент Олександр Гладун, впливає висока смертність та низький рівень народжуваності, статевий дисбаланс на користь жінок, а також пандемія коронавірусу.

Після початку повномасштабної війни прогнози вчених щодо чисельністі населення України зсунулися: цифри, які прогнозували на 2050 рік, цілком імовірно, можуть стати реальністю вже в найближчі десять років.

Так, в Інституті демографії та соціальних досліджень припускають, що чисельність населення країни до 2030 року може становити від 24 до 32 мільйонів осіб (у межах кордонів на січень 2022-го).

До 2033-2035 років, за словами Лібанової, українців буде від 25 до 35 мільйонів: розкид у цифрах здебільшого ґрунтується на прогнозах розвитку військових подій.

«Давайте забудемо про те, що в нас було 52 мільйони українців. 52 млн ніколи не буде. За найоптимістичнішим варіантом, у 2033 році нас буде 35 млн, я говорю про Україну в кордонах 1991 року. Тобто у будь-якому разі – повернем ми всіх наших мігрантів, залучимо мігрантів з інших країн – скорочення населення України все одно буде», – наголошувала соціологиня.

ООН також погіршила свій прогноз щодо чисельності населення на 2050 рік. На даний момент організація оцінила кількість українців у 36,7 мільйона: якщо населення нашої країни скоротиться лише на 20%, то нас буде 29,4 мільйона.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатись, скільки дітей щороку народжувалося в Україні у період незалежності.

Ми також дослідили, як змінювалася чисельність населення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: