Інститут демографії назвав чисельність населення України

Читать на русском
Чисельність населення в межах країни на 1 січня 2022 року становить від 28 до 34 мільйонів осіб.
Вокс Україна

В Україні станом на 1 січня 2023 року чисельність населення становила від 28 до 34 мільйонів осіб.

Про це повідомила директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова, передає Укрінформ.

Україні загрожує демографічна криза: як скорочується чисельність населенняУкраїні найближчими роками може загрожувати демографічна криза, а падіння народжуваності очікується вже в 2023 році. На інфографіці – як змінювалася чисельність населення.

«Ми спробували оцінити чисельність населення на 1 січня 2023 року в кордонах країни на 1 січня 2022 року. У нас вийшла варіація від 28 до 34 мільйонів осіб. Левова частка цієї варіації пов'язана з тим, що ми не розуміємо, що відбувається з міграцією», - сказала вона.

Лібанова наголосила, що більш коректні дані можна отримати, якщо «навести лад» з обліком українців, які перетинають кордон на Заході і з Молдовою.

Водночас експерт визнала, що «порахувати ті начебто три мільйони українців, які перетнули кордон з росією» буде дуже складно.

За її словами, для будь-якої країни головним джерелом інформації про чисельність населення є перепис. В Україні така процедура проводилася лише у 2001 році.

Інституті демографії та соціальних досліджень також зробив прогноз, там кажуть, що на 1 січня 2030 року чисельність населення України становитиме від 24 млн до 32 млн, але в межах кордону станом на 1 січня 2022 року. Проте ситуація може змінитися у разі «шаленого міграційного припливу».

Нагадаємо, у листопаді 2021-го в ООН заявляли, що населення України скорочується одним із найшвидших темпів у світі. До 2050 року кількість українців може зменшитись до 35 мільйонів.

Також, науковці Національної академії наук прогнозували, що до кінця XXI століття населення України скоротиться до 22 мільйонів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: