Опозиція Швеції вимагає від уряду якомога швидше передати Україні винищувачі Gripen

Читать на русском
Уряд Швеції має якнайшвидше надати Україні винищувачі JAS 39 Gripen, вважають опозиційні політики.
Фото: Saab

Уряд Швеції має якнайшвидше надати Збройним силам України винищувачі JAS 39 Gripen.

Таку думку висловив лідер опозиційної партії «Центр» Мухаррем Демірок, його цитує Aftonbladet.

Західна допомога Україні: що відомо про перспективи на цей рікНа інфографіці – перспективи західної військової та фінансової допомоги цього року. Які суми вже схвалено, яку допомогу ще заблоковано.

Він розповів, що у вівторок, 27 лютого, має відбутися зустріч із прем'єр-міністром країни, на якій обговорять питання передачі Україні винищувачів.

Відомо, що постачання Gripen підтримують й інші опозиційні партії. При цьому соціал-демократи вважають, що питання передачі такої техніки має обговорюватись лише після вступу Швеції до НАТО.

«Якщо ми щось і знаємо про Україну, то це те, що панування в повітрі багато що означатиме для просування на фронті. Якщо ми ухвалимо рішення зараз, це буде чудово», – сказав Демирок.

Збройні сили вже провели перевірку, чи Швеція може відправити ці літаки Україні, але її висновки засекречені. ЗМІ також зазначають, що виробник Saab Jas вже має низку готових корпусів, а це означає, що можна буде відносно швидко замінити літаки, які передадуть ЗСУ.

Нагадаємо, ще у вересні повідомлялося, що українські пілоти завершили ознайомлювальну підготовку на шведських винищувачах Gripen.

У Повітряних силах також розповіли, що Україна та партнери розглядають можливість передачі шведських винищувачів Gripen на додаток до F-16.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: