Швеція може передати Україні винищувачі Gripen – Ігнат

Читать на русском
Швеція розглядає можливість передачі Україні винищувачів Gripen на додачу до F-16. Українські пілоти вже тестували ці літаки.
Укрінформ

Україна та партнери розглядають можливість передачі шведських винищувачів Gripen на додачу до F-16.

Про це в етері загальнонаціонального телемарафону заявив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Існує ймовірність, що Швеція передасть Україні на додачу до F-16 винищувачі Gripen.

Винищувачі F-16 для України: що відомо про навчання пілотів та постачання літаківНідерланди та Данія оголосили про готовність передати Україні винищувачі F-16. Перші літаки прибудуть цього року. Наші пілоти вже проходять підготовку одразу у кількох країнах. Докладніше – на інфографіці.

«Основним бойовим літаком буде F-16. Також розглядається і Gripen, шведська сторона може передати Україні ту кількість, яка у неї є на сьогодні. Про кількість ми не говоримо. Але основним бойовим літаком все ж залишається F-16. Якщо буде ухвалене рішення щодо Gripen, це буде непоганим варіантом для нас», – зазначив Ігнат.

Він наголосив, що Швеція розглядає можливість розробки новішої версії винищувачів Gripen, на які пересядуть її повітряні сили. Тому наша країна матиме перспективу отримати старіші літаки

Відомо, що українські пілоти вже тестували винищувачі Gripen у Швеції.

«Під час першого візиту у Королівство Швеція командувач Повітряних сил залишив там фахівців, коли власне відбувалась зустріч, щоб вони дослідили можливість надання Україні цих літаків і провели певні ознайомчі польоти на цих літаках, щоб зрозуміти, як це працює, і надати довідку повну – можемо чи не можемо ми отримати цю техніку», – додав речник.

Нагадаємо, у Данії українські пілоти вже проходять підготовку у повітрі з інструкторами на винищувачах F-16.

Втім західні партнери вважають, що винищувачі F-16 не змінять хід війни.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: