В ОП розповіли, чим відрізняються угоди про безпеку з Німеччиною та Францією

Читать на русском
Угоди у сфері безпеки, які Україна нещодавно підписала з Францією та Німеччиною, трохи відрізняються одна від одної. Про це розповіли у ОП.
Фото: bituk.media

Угоди у сфері безпеки, які Україна нещодавно підписала з Францією та Німеччиною, трохи відрізняються одна від одної.

Про це розповів заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква в ефірі телемарафону.

Зеленський призначив спецуповноваженого з питань реалізації гарантій безпекиЗеленський ввів нову посаду у структуру Офісу президента – спеціального уповноваженого з питань реалізації гарантій безпеки.

По-перше, документи містять різні цифри про фінансову підтримку України: Німеччина запланувала надати допомогу на суму 7,1 млрд євро, а Франція – на 3 млрд євро.

По-друге, в угоді з Францією ясно заявлено про підтримку вступу України до НАТО. При цьому у договорі з Німеччиною прописано інвестиції в український ОПК.

Водночас, Жовква наголосив, що і Німеччина, і Франція включили пункт про проведення у перші 24 години агресії консультацій щодо того, яку допомогу необхідно надати Україні.

«І вони чітко говорять про те, що санкції також є частиною гарантій безпеки. Сильно прописаний механізм із заморожених російських активів, згаданий про відповідний механізм використання вже сьогодні на відновлення України», – заявив Жовква.

Нагадаємо, двосторонні документи з Німеччиною та Францією були підписані у п'ятницю, 16 лютого.

Наступними підписати гарантії безпеки з Україною можуть ще дві країни Євросоюзу, а саме Данія та Нідерланди.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: