Україна та Франція підписали угоду про гарантії безпеки

Читать на русском
Президенти України та Франції під час зустрічі 16 лютого підписали двосторонню угоду про безпекову співпрацю, яка стала вже третьою подібною угодою на виконання Спільної декларації G7.
Фото: Офіс президента

У п'ятницю, 16 лютого, президенти України та Франції Володимир Зеленський та Емманюель Макрон під час зустрічі в Парижі підписали двосторонню угоду про безпекову співпрацю в межах рамкової декларації «Групи семи» у Вільнюсі 12 липня 2023 року. Угода діятиме десять років.

Про це глави двох держав розповіли на спільній пресконференції після проведених переговорів у Парижі. Також про це звітує Офіс президента України.

«Сьогодні я висловлюю захоплення народу України, а також нашу рішучість продовжувати його довгострокову підтримку. Вона буде такою ж сильною, як і на початку російськлого вторгнення і буде лише посилюватися.

Саме в цьому дусі ми підписали угоду про співпрацю у сфері безпеки. Вона конкретизує забов’язання, які ми взяли з країнами G7 на Вільнюському саміті НАТО у липні минулого року.

Наша підтримка не лише довгострокова, а й колективна, оскільки Велика Британія та Німеччина вже підписали угоду. І саме цим шляхом йдуть всі країни Великої сімки», – заявив Макрон.

Зазначається, що у цьому документі Франція підтверджує свою непохитну відданість стратегічній меті вільної, незалежної, демократичної та суверенної України в межах міжнародно визнаних кордонів із 1991 року, здатної захистити себе зараз та стримати будь-яку можливу агресію в майбутньому.

«Ми сповнені рішучості стояти пліч-о-пліч з Україною, щоб росія програла цю війну», – заявив Макрон після підписання документу.

Згідно з документом, у 2024 році Франція виділить до 3 млрд євро військової допомоги та продовжуватиме надавати підтримку Україні впродовж десяти років його дії.

Зокрема, вона надаватиме військову та цивільну допомогу, «щоб Україна могла захистити свої суверенітет, незалежність і територіальну цілісність від агресії з боку російської федерації».

Нагадаємо, 16 лютого Україна підписала двосторонню безпекову угоду у продовження декларації G7 про «гарантії безпеки» для України з Німеччиною. «Слово і діло» вже розповіло про ключові пункти договору.

Раніше повідомлялося, що президент призначив спецуповноваженого з реалізації гарантій безпеки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: