НАБУ розслідує ймовірне заволодіння коштами структурами НААН

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку проводять розслідування за фактом імовірних зловживань посадовцям структури НААН.
фото: Getty Images

НАБУ і САП розслідують факт імовірного заволодіння коштами державних підприємств «Дослідне господарство «Самчики» і «Дослідне господарство «Тучинське» Національної академії аграрних наук України на суму понад 462 млн грн.

Про це йдеться в рішеннях Вищого антикорупційного суду та підтверджують співрозмовники «Слово і діло» в антикорупційних органах.

За версією слідства, у 2021-2023 роках службовці ДГ «Самчики» змовились з посадовими особами ТОВ «Зернотрейд Агро», ТОВ «Правнича компанія Справа», ТОВ «Виробнича компанія Справа», ТОВ «Агро сервіс К» та іншими невстановленими особами. Як припускають в НАБУ, вказані особи заволоділи коштами ДП «ДГ «Самчики» на загальну суму майже 87,81 млн грн шляхом реалізації сільськогосподарської продукції вказаного державного підприємства за заниженою ціною цим фірмам. Керівником та власником цих компаній є Олександр Кошелєв.

Також детективи вважають, що у 2019-2023 роках службовці ДГ «Тучинське» спільно з посадовцями цих же приватних компаній заволоділи коштами держпідприємства на загальну суму понад 374,23 млн грн шляхом продажу с/г продукції фірмам.

Детективи НАБУ провели низку обшуків у справі, зокрема, за місцем проживання співробітниці ТОВ «Зернотрейд Агро» та ТОВ «Агро сервіс К». На думку слідства, вона отримувала нарахування від ДГ «Тучинське» та перебуває в тісних стосунках з власником ТОВ «Зернотрейд Агро» та ТОВ «Агро сервіс К» Олександром Кошелєвим. Детективи вилучили в неї мобільний телефон iPhone 14 Pro Max і знайшли там контакти фігурантів справи. Крім того, на телефоні знайдено сліди видалення повідомлень у листуваннях, частину яких відновили. Вони стосуються господарської діяльності ДГ «Тучинське».

Нагадаємо, Апеляційна палата залишила під заочним арештом посадовця структури НААН. Раніше ВАКС знову продовжив розслідування справи щодо збитків ще однієї структури академії аграрних наук.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: