Фон дер Ляєн підтвердила намір вдруге балотуватися на посаду голови Єврокомісії

Читать на русском
Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн офіційно оголосила, що висуватиме свою кандидатуру на новий термін.
Фото: twitter.com/vonderleyen

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн офіційно оголосила, що висуватиме свою кандидатуру на новий термін.

Заява фон дер Ляйєн прозвучала під час пресконференції 19 лютого.

В яких країнах переобирають владу у 2024 роціВибори у 2024 році відбудуться у більш ніж 60 країнах світу. Де голосуватимуть – на інфографіці.

«Я вступила на посаду голови Єврокомісії у 2019 році. Європа для мене – батьківщина, як і Нижня Саксонія. І тоді, коли надійшла пропозиція очолити посаду голови ЄК, я одразу інтуїтивно сказала «так». Сьогодні, через 5 років, я ухвалила рішення, свідоме та добре обдумане – піти на другий термін», – сказала вона.

Глава Єврокомісії дала зрозуміти, що у разі обрання на другий термін вона продовжуватиме підтримувати Україну в її боротьбі проти російської агресії.

«Якщо ви пам'ятаєте перші дні, путін намагався поставити нас на коліна. Він намагався шантажувати нас російською нафтою та газом. Але ми не здалися. І попереду ми маємо великий шлях випробувань», – заявила голова ЄК.

Керівництво німецької партії Християнсько-демократичний союз, членом якої є фон дер Ляйєн, вже підтримало її рішення. Очікується, що Європейська народна партія також обере її кандидаткою у президенти ЄК на конгресі у березні.

Нагадаємо, фон дер Ляйєн очолила Єврокомісію у грудні 2019 року. За даними Politico, за підсумками виборів до Європарламенту, які відбудуться на початку червня, президентами всіх головних інститутів ЄС можуть стати жінки. Так, німкеня фон дер Ляєн може залишитися головою Комісії; Роберта Мецола з Мальти – головою Європарламенту, чинний глава датського уряду Фредеріксен – може замінити Шарля Мішеля на посаді президента Євроради; а естонський прем'єр Кая Каллас може обійняти посаду верховного представника ЄС із зовнішньої політики.

Раніше фон дер Ляйєн розповіла, коли Україна може отримати перші виплати за програмою Ukraine Facility, яка передбачає чотирирічне фінансування у розмірі 50 млрд євро.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: