Фільм «20 днів у Маріуполі» потрапив до шортлиста премії «Оскар»

Читать на русском
Документальна стрічка про перші дні облоги російськими загарбниками Маріуполя потрапила у шортлист премії Оскар  у двох категоріях.
Фото: Reuters

Український документальний фільм «20 днів у Маріуполі» журналіста та фотографа Мстислава Чернова потрапив до шорт-листа премії «Оскар-2024».

Про це повідомив сам автор у Facebook.

«Шортлісти в двох категоріях. Документальній та Міжнародний фільм», – написав Чернов.

Цей фільм створено у співпраці Associated Press та американських документалістів з Frontline. Матеріал було відзнято під час перших днів облоги Маріуполя на початку повномасштабного вторгнення росії в Україну.

20 ДНІВ У МАРІУПОЛІ З 31 СЕРПНЯ 2023 / 20 DAYS IN MARIUPOL, офіційний український трейлер, 2023Arthouse Traffic

У роботі над фільмом брали участь також фотограф Євген Малолєтка та продюсерка Василіса Степаненко.

Зазначимо, до короткого списку в другій з категорій український фільм потрапив вперше в історії.

Також до списку у номінації «Найкращий документальний фільм» увійшов документальний фільм про війну Україні «Звідки куди" польського режисера Мацієка Хамели. Його зняли у співпраці з української продюсеркою Анною Паленчук і французом Жан-Марі Ґіґоном. Стрічка розповідає про українських біженців, які мають спільну мету: знайти безпечне місце у вирі війни.

Повідомляється, що номінанти на 96-ту премію «Оскар» будуть оголошені 23 січня 2024 року. Вручення премії заплановане на 10 березня.

Нагадаємо, 18 вересня український Оскарівський комітет обрав фільм, який представлятиме Україну серед претендентів на номінацію на премію «Оскар» Американської академії кінематографічних мистецтв та наук у категорії «Найкращий міжнародний повнометражний фільм».

У нацвідборі, крім «20 днів у Маріуполі», брали участь ще чотири картини: «Залізні метелики» (Роман Будь-який), «Памфір» (Дмитро Сухоліткий-Собчук), «Терикони» (Тарас Томенко) та «ШТТЛ» (Адрієн) Волтер).

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: