Апеляційна палата підтримала заочний арешт бізнесмена Кіпермана

Читать на русском
Апеляційна інстанція не побачила підстав для зміни заочного запобіжного заходу, обраного бізнес-партнеру відомого українського олігарха.
фото: biz.censor.net

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду підтримала заочний арешт бізнесмена Михайла Кіпермана, якого НАБУ і САП підозрюють в організації схеми із заволодіння електричною енергією ПрАТ «НЕК «Укренерго» на суму понад 716 млн грн та легалізації коштів.

Про це повідомляє прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

В органі на назвали прізвище підозрюваного, проте, за даними «Слово і діло», йдеться про Кіпермана. Саме його раніше Вищий антикорупційний суд заочно взяв під варту, як підозрюваного організатора.

«6 лютого 2024 року Апеляційна палата ВАКС підтримала позицію прокурора САП та відмовила в задоволенні апеляційної скарги сторони захисту на рішення слідчого судді ВАКС від 24.01.2024, яким організатору злочинної схеми із заволодіння електричною енергією ПрАТ «НЕК «Укренерго» та легалізації отриманих від її продажу коштів обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Після затримання підозрюваного та доставки до місця проведення досудового розслідування слідчий суддя вирішить питання про застосування цього запобіжного заходу», – інформує САП.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили бізнесмену Михайлу Кіперману та іншим про підозру у заволодінні понад 716 млн грн. За даними слідства, у березні 2022 року ТОВ «Юнайтед Енерджі» закупила в «Укренерго» електричну енергію на суму понад 716 млн грн. Попри наявну заборгованість компанії перед товариством, керівник відповідного департаменту «Укренерго» не зупинив продаж. При цьому гарантом оплати виступив один із комерційних банків, а рішення про видачу гарантії голова правління прийняла одноосібно і з порушенням процедури.

Надалі електроенергію продали реальним учасникам ринку, а отримані кошти вивели на рахунки закордонної компанії, підконтрольної організатору схеми, який також є бізнес-партнером учасника справи НАБУ і САП про розкрадання коштів ПриватБанку. Гроші за поставлену електроенергію «Укренерго» так і не одержало. Коли ж звернулось до банка-гаранта з вимогою про погашення заборгованості, отримало відмову.

НАБУ і САП змогли заарештувати 721 млн грн, які перебували на рахунках залучених до злочинної схеми компаній. Крім того, у межах міжнародного співробітництва також заблоковано кошти на рахунках підконтрольної організатору схеми компанії у двох європейських країнах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: