СБУ затримала агентів російської ФСБ: до складу мережі входили колишні та нинішні співробітники спецслужб України

Читать на русском
СБУ затримала п'ятьох агентів російської ФСБ. Це колишні чиновники ГУР та Служби зовнішньої розвідки України та співробітник обласного управління СБУ.
Фото: СБУ

В Україні було нейтралізовано агентурну мережу російської ФСБ. Внаслідок спецоперації у різних регіонах було затримано п'ятьох учасників ворожої групи. Серед них – колишні чиновники Головного управління розвідки Міноборони та Служби зовнішньої розвідки України та співробітник обласного управління СБУ.

Про це повідомляє СБУ.

Як змінювалась кількість злочинів проти нацбезпеки під час війни в УкраїніВ Україні після початку повномасштабної війни зросла кількість злочинів проти нацбезпеки. Динаміка у 2014-2023 роках – на інфографіці.

За даними слідства, завданням агентурної мережі була передача росії розвідувальних даних про Сили оборони та стратегічно важливі енергооб'єкти України. Усі фігуранти тримали зв'язок з тим самим куратором – співробітником ФСБ, який зараз перебуває у тимчасово окупованому Криму.

«За матеріалами слідства, експосадовець зовнішньої розвідки був завербований ФСБ ще до повномасштабного вторгнення під час перебування на службі. З того часу він збирав інформацію про місця базування українських військових, а після 24 лютого 2022 року – і про канали переправлення іноземного озброєння в Україну. Також російський агент передавав до ФСБ секретну інформацію про особливості роботи та системи охорони Рівненської та Хмельницької АЕС. Для максимальної конспірації фігурант не надсилав інформацію телефоном. Він передавав розвіддані до ФСБ через спільника, який виїжджав за кордон як волонтер та особисто звітував резиденту ворожої спецслужби. Особливо чутливу інформацію колишній розвідник передавав на флешці через контрабандистів з прикордонних районів України», – розповіли правоохоронці.

Ще один російський агент, який раніше служив у ГУР, передавав росії особисті дані українських захисників. А співробітник СБУ розвідував для окупантів геолокації фортифікаційних споруд та інженерних загорож біля берегової лінії Одеської області.

За даними слідства, ФСБ вербувала учасників групи, використовуючи погрози вбивства їхніх сімей. Крім того, за кожне виконане завдання зловмисники отримували гроші.

П’яти учасникам російської агентурної мережі повідомили про підозру за ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада). Їм уже обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Нагадаємо, минулого року в Одесі затримали російського агента, який збирав розвіддані та готував диверсії на території регіону. Він також займався розкручуванням власного образу як потенційного кандидата в народні депутати України.

Також силовики затримали інформатора російських спецслужб, який збирав розвіддані про Повітряні сили ЗСУ на території Кіровоградської області.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: