У Тегерані розігнали мітинг родичів пасажирів українського літака, збитого Іраном

Читать на русском
У Тегерані сім'ї загиблих пасажирів літака, збитого Іраном у 2020 році, вийшли на мітинг, але їх розігнали силовики.
Фото: Reuters

У суботу, 3 лютого, у столиці Ірану Тегерані відбувся мітинг, організований сім'ями загиблих пасажирів українського літака, збитого Іраном у 2020 році. Але цей мітинг розігнали силовики.

Про це повідомляє Голос Америки.

Четверті роковини збиття літака МАУ у Тегерані: що відомо про притягнення Ірану до відповідальностіЩо відомо про притягнення Ірану до відповідальності за катастрофу українського літака МАУ у січні 2020 року – на інфографіці.

Зазначається, що низка сімей пасажирів літака авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» рейсу PS752 зібралися перед офісом ООН з наміром домогтися справедливості від уряду Ірану. Вони звинувачують владу країни у перешкоджанні розслідуванню загибелі рейсу, збитого вранці 8 січня 2020 року двома іранськими зенітними ракетами.

Учасники акції попросили зустрітися з заступницею Верховного комісара з прав людини Недою Аль-Нашіф. Однак іранські агенти служби безпеки в цивільному та сили безпеки негайно почали розганяти людей, використовуючи погрози та залякування.

«Силовики поводили себе образливо та жорстоко, вони були ладні на будь-яку жорсткішу реакцію», – йдеться у повідомленні Асоціації родин рейсу PS752.

Зазначимо, раніше родини пасажирів підписали заяву з вимогою скасувати поїздку до Ірану Неди Аль-Нашиф.

Нагадаємо, 8 січня 2020 року у небі над Іраном був збитий літак компанії МАУ, який виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран – Київ. На борту перебували громадяни Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану та Великої Британії.

Усі 176 осіб загинули, серед них одинадцятеро українців (дев'ятеро членів екіпажу та двоє пасажирів). Як зазначив офіційний Іран, їхні військові прийняли повітряне судно за ракету США.

У липні 2023 року до Міжнародного суду ООН у Гаазі звернулися Канада, Велика Британія, Швеція та Україна. Вони закликали розпочати розгляд проти Ірану, оскільки у цій авіакатастрофі втратили своїх громадян.

Іран у відповідь заявив, що чотири країни, подавши позов, нібито переслідують свої політичні цілі та інтереси.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: