Катастрофа літака МАУ: Іран звинуватив Україну у «переслідуванні політичних цілей»

Читать на русском
Влада Ірану відреагувала на рішення України, Канади, Швеції та Британії подати позов до Міжнародного суду ООН через збитий у січні 2020 року літак МАУ.
Фото: AP

Влада Ірану відреагувала на рішення України, Канади, Швеції та Британії подати позов до Міжнародного суду ООН через збитий у січні 2020 року літак МАУ.

Заяву МЗС країни цитує портал IRNA.

За версією іранського уряду, чотири держави відмовилися від переговорів і преслідували свої «політичні цілі та інтереси», подавши судовий позов до Міжнародного суду.

Там додали, що відповідно до своєї правової юрисдикції військова прокуратура Тегерана провела ретельне та всебічне розслідування «незалежно, неупереджено і на основі законів та правил країни».

«Ісламська Республіка Іран незмінно висловлювала готовність вести переговори з відповідними країнами та провела три раунди переговорів з урядом України у містах Києві та Тегерані», – йдеться у повідомленні.

Разом з тим, Тегеран стверджує, що «зазначені вище уряди продемонстрували відсутність прихильності до свого власного прохання про переговори, ігноруючи пропозиції Ісламської Республіки».

Нагадаємо, січня 2020-го літак Boeing 737-800 зі 167 пасажирами та 9 членами екіпажу на борту, який мав виконати рейс маршрутом Тегеран – Київ, був збитий над столицею Ірану відразу після зльоту.

Лише 11 січня після кількох днів заперечень в Ірані офіційно визнали свою провину за катастрофу. Літак був помилково збитий із зенітно-ракетного комплексу.

А 5 липня цього року Міжнародний суд ООН надійшов позов, поданий Канадою, Швецією, Україною та Британією, в якому Іран звинувачують у порушенні Монреальської конвенції у зв'язку із збитком літака МАУ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: