Українським фермерам спростили експорт насіння соняшника до Болгарії

Читать на русском
Отримання фермерами ліцензій на експорт соняшнику до Болгарії не вимагатиме погодження Мінагрополітики.
Українська правда

Кабінет міністрів спростив умови експорту насіння соняшника до Болгарії. У п'ятницю, 2 лютого, було встановлено автоматичний режим ліцензування замість неавтоматичного.

Про це повідомили в пресслужбі Мінагрополітики.

З якими країнами Європи Україна торгує найбільшеЗ ким із європейських країн Україна найбільше торгувала у 2023 році – на інфографіці. Найбільші обсяги експорту та імпорту з Польщею.

Відповідне рішення було прийняте на засіданні уряду 2 лютого 2024 року. Повідомляється, що Уряд проводить постійні консультації з країнами ЄС, з якими було введено ліцензування експорту деяких видів української сільгосппродукції.

«Нещодавно Республіка Болгарія погодилась лібералізувати режим ліцензування експорту одного із цих сільськогосподарських товарів, а саме насіння соняшника. Відтепер отримання ліцензій на експорт соняшника до Болгарії не вимагатиме погодження Мінагрополітики та, відповідно, окремих консультацій з цією країною», – прокоментував заступник міністра економіки України – торговий представник України Тарас Качка.

Як зазначається, це має спростити експорт відповідної української продукції.

При цьому, у Болгарії скаржаться на дефіцит соняшнику і готують протести, повідомляє місцевий портал Bourgas. Переробники соняшнику в Болгарії говорять, що дефіцит сировини на внутрішньому ринку спричинений обмеженням імпорту з України.

«Нам потрібен постійний потік насіння соняшнику, оскільки потужності, які у нас є, вдвічі перевищують сировину, що надходить. Ми протестуємо проти політики обмеження вільної торгівлі та політики, спрямованої проти інтересів фермерів з боку профільного міністерства», — заявив голова Спілки виробників рослинних олій Болгарії Яні Янев.

Як зазначив голова асоціації, через наявну в Болгарії до 15 вересня заборону на ввезення соняшнику з України припливу української сировини практично немає.

Нагадаємо, парламент Болгарії підтримав скасування заборони на ввезення з України пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику після 15 вересня.

Після цього, прем’єр Болгарії назвав «терористами» протестуючих проти імпорту українського зерна.

Також нещодавно Болгарія продовжила програму підтримки біженців з України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: