Вірменія офіційно стала членом Міжнародного кримінального суду

Читать на русском
Після вступу до МКС Вірменія могла б затримати президента рф володимира путіна по ордеру Гаазького суду у разі його візиту.
фото Peter Dejong/AP Photo/picture alliance

У Вірменії з 1 лютого набув чинності Римський статут. Це означає офіційне приєднання країни до Міжнародного кримінального суду. Також це дає право Вірменії затримати російського диктатора володимира путіна.

Про це повідомляє DW.

Ордер МКС: які країни-учасники Римського статуту готові заарештувати путіна, а які – ніЗаарештувати путіна відмовилися лише три країни-учасники Римського статуту. Які країни готові зробити це – на інфографіці.

Як заявив представник прем'єр-міністра Вірменії з міжнародних правових питань Єгіше Кірокосян, приєднання до МКС дає можливість країні «запобігати воєнним злочинам і злочинам проти людяності на своїй землі». За його словами, це насамперед стосується Азербайджану.

Членство в МКС також означає, що Вірменія могла б затримати президента росії володимира путіна згідно з ордером Гаазького суду у разі його візиту до країни.

Раніше росія різко критикувала Вірменію за прагнення приєднатися до Римського статуту, називаючи його «недружнім актом». У свою чергу, глава уряду Нікол Пашинян у відповідь на заяви Кремля відповідав, що дії Вірменії не спрямовані проти Москви.

Нагадаємо, 3 жовтня 2023 року парламент Вірменії ухвалив закон про ратифікацію Римського статуту. У листопаді Міжнародний кримінальний суд оголосив, що Римський статут для Вірменії набуде чинності з 1 лютого 2024 року.

Нагадаємо, ордер Міжнародного кримінального суду на арешт путіна було видано у березні 2023 року. Через це російський диктатор відмовився від поїздок на саміти до ПАР та Індії.

Раніше ми розповідали, які країни-учасники Римського статуту готові заарештувати путіна, а які – ні. Також ми писали, кого зі світових лідерів приймав у себе путін після видачі ордера на його арешт та куди виїжджав сам.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: