Парламент Вірменії ратифікував Римський статут

Читать на русском
Парламент Вірменії ратифікував Римський статут і таким чином зобов'язався виконувати рішення Міжнародного кримінального суду, який видав ордер на арешт путіна.
verelq.am

Національні Збори Вірменії сьогодні, 3 жовтня, ратифікували Римський статут. Рішення підтримали 60 депутатів правлячої фракції «Суспільний договір», опозиційні фракції голосували «проти».

Про це повідомляють «Новини Вірменії».

Ордер МКС: які країни-учасники Римського статуту готові заарештувати путіна, а які – ніЗаарештувати путіна відмовилися лише три країни-учасники Римського статуту. Які країни готові зробити це – на інфографіці.

Вірменія підписала Римський статут 17 липня 1998 року, але не ратифікувала його, оскільки Конституційний суд вирішив, що зобов'язання договору суперечать низці положень головного закону.

Наприкінці 2022 року уряд Вірменії знову звернувся до Конституційного суду щодо перевірки Римського статуту. 24 березня суд прийняв рішення, що зобов'язання країни за Римським статутом відповідають основному закону.

Виступаючи на засіданні парламенту, представник Вірменії з міжнародних правових питань Єгіше Кіракосян розповів, що дасть ратифікацію документа. «Це певною мірою гарантує, що будь-який серйозний злочин, скоєний на території Республіки Вірменія, підпадатиме під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду, а для тих, хто має намір вчинити такий злочин, це матиме як мінімум стримуючий ефект. Думаю, що це не мала нагода для обговорення питання ратифікації. Враховуючи той факт, що збройні формування Азербайджану, як і раніше, знаходяться на суверенній території Вірменії, ратифікацію Хартії виправдана», – сказав він.

Нагадаємо, 17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента росії володимира путіна, а також уповноваженого з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Країни, які ратифікували Римський статут МКС, зобов'язані заарештувати їх у разі появи на своїй території.

Але Кіракосян раніше заявив, що ратифікація документа Вірменією не означає, що путін буде заарештований у разі приїзду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: