Індекс сприйняття корупції-2023: Україна покращила свої показники

Читать на русском

Україна отримала 36 балів зі 100 в Індексі сприйняття корупції за 2023 рік від Transparency International. Наша країна посідає 104 місце у рейтингу.
transparency.org

Україна отримала 36 балів зі 100 в Індексі сприйняття корупції за 2023 рік та посіла 104 місце у рейтингу серед 180 країн. При цьому зростання на 3 бали стало одним із найкращих результатів за минулий рік у світі.

Про це повідомляє міжнародна організація Transparency International.

«Ключове значення мало зосередження уваги на реформах системи правосуддя, включаючи реструктуризацію органів судового самоврядування та підвищення незалежності судової влади. Зусилля щодо зміцнення потенціалу та незалежності антикорупційного агентства (НАБУ) та органу антикорупційного переслідування (САП) – у поєднанні з національною стратегією боротьби з корупцією та її комплексною програмою реалізації – забезпечили міцну основу для постійної боротьби з корупцією. Прогрес також підтверджується активною участю громадянського суспільства, наприклад підтвердженням вимоги державних чиновників подавати електронні декларації про свої активи. Державні закупівлі в Україні залишаються значною мірою конкурентоспроможними та отримують визнання Світового банку. Зусилля уряду, особливо у сфері відновлення, відіграли важливу роль у посиленні підзвітності та контролю», – пояснили в організації прогрес України.

Але проблемою залишається значна кількість справ щодо корупції на високому рівні, додали в TI.

Щоб ще більше покращити рівень боротьби з корупцією, організація рекомендувала Україні: підвищити ефективність боротьби з топ-корупцією, ефективно використати на потреби держави активи корупціонерів і поплічників росії, провести реформу Рахункової палати та Державної аудиторської служби.

Світові лідери та аутсайдери Індексу сприйняття корупції 2023 майже не змінилися. Очолюють рейтинг Данія (90 балів), Фінляндія (87 балів), Нова Зеландія (85 балів) та Норвегія (84 бали).

В аутсайдерах, як і раніше, Сомалі (11 балів та останнє місце), Південний Судан, Венесуела та Сирія (13 балів).

Коментуючи ситуацію у Східній Європі та Центральній Азії, в організації зазначили, що відкат від демократії та ослаблення систем правосуддя підривають контроль над корупцією. Індекс-2023 року показує, що більшість країн цього регіону не досягли прогресу у боротьбі з корупцією.

Серед сусідів Україна ще більше випереджає росію, яка втратила ще 2 бали та з 26 балами посідає 141 місце у списку. Білорусь також втратила 2 бали. В Угорщини 42 бали та 76 місце.

Щодо загальносвітових тенденцій: у Transparency International констатували, що у кожному регіоні або спостерігається застій у боротьбі з корупцією, або спостерігаються ознаки занепаду. Проте за останнє десятиліття кілька країн значно покращили свої показники, показуючи, що прогрес можливий у будь-яких умовах.

Західна Європа та Європейський Союз залишаються регіоном із найвищим рейтингом, але її середній регіональний бал цього року впав до 65.

У країнах Африки на південь від Сахари зберігається найнижчий середній показник — 33, де демократія та верховенство закону перебувають під тиском.

На Близькому Сході та в Північній Африці спостерігається незначне поліпшення у боротьбі з корупцією, а в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні спостерігається довгострокова стагнація, хоча деякі країни, які історично перебували на вершині, відкочуються назад.

Нагадаємо, за підсумками 2022 року Україна отримала 33 бали зі 100 можливих в Індексі сприйняття корупції.

На інфографіці «Слово і діло» – як у світі карають чиновників-корупціонерів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: