Скільки справ про булінг у школах було зафіксовано за п'ять років – дані Опендатабот

Читать на русском

За п'ять років в українських школах було зафіксовано понад 600 випадків булінгу. Суд найчастіше карає штрафами.
echodumardi.com

В Україні за останні п'ять років було зафіксовано щонайменше 614 справ про булінг (цькування) у навчальних закладах.

Про це повідомляє Опендатабот.

З 2019 року і до початку повномасштабної війни кількість справ про булінг стабільно становила близько 146 на рік. В 2022 році кількість справ зменшилася майже вдвічі – до 79.

Минулого року суд ухвалив 96 рішення у справах про булінг.

Найчастіше у 2023 році притягали до відповідальності за булінг підлітками віком від 14 до 16 років (ч. 3 статті 173-4 КУпАП). За цією частиною статті притягнуто найбільшу кількість цькувальників – 51 рішення.

В антитоп також потрапили справи про булінг, скоєний групою або повторно підлітками від 14 до 16 років (ч. 4 статті 173-4 КУпАП).

Керівники навчального закладу також можуть нести відповідальність за те, що не повідомили про випадки цькування – зараз у реєстрі знайдено лише одну судову справу за це (ч. 5 статті 173-4 КУпАП).

Найчастіше до булерів застосовують штрафи, однак у реєстрі є два судові рішення, коли до порушників застосовували виправні роботи: це випадки від 2019 року у Житомирській та Херсонській областях. Виправні роботи було призначено строком на 20 годин.

Нагадаємо, закон про протидію булінгу набув чинності в Україні у січні 2019 року. Перше судове рішення про булінг було винесено вже у лютому.

Крім того, у 2022 році Верховна рада ухвалила закон про штрафи за мобінг – системне цькування та приниження на роботі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: