Зміни назріли: в яких країнах не дозволено подвійне громадянство

Читать на русском

Президент Володимир Зеленський у День Соборності анонсував, що подає до Верховної ради законопроєкт, який дозволить запровадити інститут множинного громадянства в країні. Аналогічний законопроєкт президент уже реєстрував наприкінці 2021 року, але його не встигли розглянути до повномасштабної війни: восени 2022-го депутати збиралися повернутись до цього питання, але не стали. Крім того, вже чотири роки у парламенті лежить ще одна президентська ініціатива щодо громадянства. Комітет навіть розглянув проєкт до першого читання, але подальшого поступу не відбулося.

На сьогоднішній день в Україні діє принцип єдиного громадянства. Як йдеться у законі, це «виключає можливість існування громадянства адміністративно-територіальних одиниць України».

Добровільне набуття громадянства іншої держави є підставою для втрати громадянства України. При цьому кримінальної відповідальності за подвійне громадянство немає

Окрім України, подвійне громадянство не дозволено мати ще у майже 60 країнах світу. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

Подвійне громадянство не дозволяється у майже 60 країнах світу, зокрема в Україні. Більше – на інфографіці.
Слово і ділоІнфографіка – подвійне громадянствоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Серед європейських країн подвійне громадянство не допускається у Монако, Норвегії, Словаччині, Чорногорії, Австрії, Естонії, Нідерландах, Сан-Марино, Андоррі, Ліхтенштейні.

Заборона на два паспорти діє в таких азіатських країнах, як Азербайджан, Китай, М'янма, Афганістан, Лаос, Індонезія, Казахстан, Сінгапур, Кувейт, Малайзія, Монголія, Оман, Індія, Непал, Бахрейн, Японія, Саудівська Аравія, Узбекистан, Північна Корея, Грузія, Іран, ОАЕ, Катар.

Подвійне громадянство не допускається у низці країн Африки: Ефіопія, Джибуті, Сан-Томе і Принсіпі, Танзанія, Лівія, Мозамбік, Гвінея, Малаві, Свазіленд, Ліберія, Руанда, Мавританія, Еритрея, Лесото, Того, Мадагаскар.

Нагадаємо, в 2023 році президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт про нові правила отримання українського громадянства.

На інфографіці «Слово і діло» – кого Зеленський за часів президентства позбавив громадянства України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: