Євросоюз перевіряє, скільки озброєння надали Україні країни-члени – FT

Читать на русском
ЄС проводить аудит військової допомоги Україні, наданої членами блоку. Це пов'язано із заявами про те, що деякі країни не виконали зобов'язань щодо постачання зброї.
Financial Times

Європейський Союз проводить перевірку того, скільки озброєння країни-члени блоку надали Україні після початку повномасштабної війни. Це стало відповіддю на заяви про те, що деякі столиці могли не виконати своїх зобов'язань щодо поставок.

Про це повідомляє Financial Times із посиланням на джерела.

Обсяг допомоги Україні з боку Заходу сягнув найнижчого рівня з початку війни – дослідженняДопомога Україні з боку союзників впала до найнижчого рівня від початку повномасштабного вторгнення рф. Про це повідомили у Кільському інституті світової економіки.

Аудит цього озброєння проводить Європейська служба зовнішніх зв'язків. Результати перевірки будуть надані країнам-членам ЄС перед самітом лідерів 1 лютого.

За словами одного з дипломатів, аудит спиратиметься на матеріали, подані державами-членами у відповідь на запити ЄСВЗ. Але вимога розкрити інформацію «вже зустріла опір з боку деяких країн, які не бажають надавати повних даних».

Рішення про проведення перевірки було прийнято за вимогою канцлера Німеччини Олафа Шольца підрахувати та порівняти військові поставки країн в Україну. «Поставки зброї для України, заплановані на даний момент більшістю країн-членів ЄС, надто малі. Нам потрібен огляд того, який конкретний внесок зроблять наші європейські партнери на підтримку України цього року», – заявив він минулого тижня.

Його коментарі перегукувались із приватними зауваженнями офіційних осіб інших країн ЄС щодо масштабів військових постачань, обіцяних іншими державами-членами.

Нагадаємо, за інформацією ЗМІ, Олаф Шольц на саміті лідерів Європейського союзу 1 лютого планує чинити додатковий тиск на партнерів для збільшення постачання зброї Україні.

Дослідження Кільського інституту світової економіки показало, що обсяг допомоги Україні із боку Заходу досяг найнижчого рівня від початку війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: