НАЗК склало протокол на Шмигаля, йому загрожує штраф та внесення до реєстру корупціонерів

Читать на русском
НАЗК склало протокол на прем'єра Дениса Шмигаля через розголошення даних про викривача. Якщо суд визнає його винним, Шмигалю загрожує штраф із позбавленням права обіймати певні посади на один рік.
varta1.com.ua

Голова Національного агентства із запобігання корупції Олександр Новіков склав протокол стосовно прем'єр-міністра Дениса Шмигаля через незаконне розголошення інформації про викривача, яка стала йому відома у зв'язку з виконанням службових обов'язків.

Про це повідомляє пресслужба НАЗК.

Як у світі карають чиновників-корупціонерівЯк в інших країнах, у мирний час, карають чиновників-корупціонерів – на інфографіці. У США загрожує до 15 років в'язниці та штраф, а Фінляндії – лише 4 роки в'язниці.

Як повідомили в Агентстві, Шмигаль попередньо розглянувши повідомлення про корупцію від викривача – працівника Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей – дав доручення його опрацювати та результати повідомити Кабмін.

«При цьому серед посадових осіб, яким було доручено розглянути повідомлення, зазначено й голову КРАІЛ Івана Рудого, про протиправні дії якого й повідомлялося. Дізнавшись про це, посадовець прийняв рішення про порушення дисциплінарного провадження стосовно викривача. Однак, відповідно до законодавства, викривача не може бути притягнуто до дисциплінарної відповідальності чи піддано з боку його керівника або роботодавця іншим негативним заходам впливу. Встановивши факт таких дій, НАЗК склало протокол стосовно голови КРАІЛ 5 січня 2024 року», – розповіли в НАЗК.

Таким чином, Шмигаль вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 1728 КУпАП, оскільки незаконно розголосив інформацію про викривача.

При цьому, в НАЗК заявили, що Шмигаль не прийшов на ознайомлення з протоколом 10 січня.

Якщо суд визнає прем'єра винним у скоєнні адміністративного правопорушення, то на нього буде накладено штраф із позбавленням права обіймати певні посади на один рік, що буде підставою для внесення відомостей до нього до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні чи пов'язані з корупцією правопорушення.

Нагадаємо, у вересні НАЗК відкрило доступ до реєстру корупціонерів. На той момент туди було внесено 46 тисяч громадян.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: